Όλες οι οδηγίες και η σωστή τεχνική του θηλασμού- Φωτογραφίες

0
618
Οδηγίες για τη σωστή τεχνική μητρικού θηλασμού

Πριν από κάθε θηλασμό πρέπει να πλένετε τα χέρια σας και το στήθος σας πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι ή με σκέτο νερό.

Ενώ το πλένετε κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις στο στήθος (μασάζ) για να ρέει το γάλα εύκολα. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι όσο πιο συχνά και πιο πολύ θηλάζετε το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε!

Γι’ αυτό ξεκινήστε τον θηλασμό αφήνοντας το μωρό στο στήθος αρκετή ώρα. Μετά το θηλασμό στηρίξτε το μωρό στον ώμο σας για 10-15’ έτσι ώστε να ρευτεί και μετά βάλτε το στο κουνάκι του στο πλάι ή ανάσκελα με το κεφάλι στο πλάι.

Η παλιά άποψη ότι αφήνουμε το μωρό μόνο 3 λεπτά την πρώτη μέρα για να μην πληγωθεί το στήθος πλέον δεν ισχύει

Το στήθος πληγώνεται επειδή το μωρό δεν το πιάνει σωστά την θηλή ή επειδή δεν το βγάζουμε σωστά από το στήθος όταν τελειώσει ο θηλασμός ή επειδή το αφήνουμε να κοιμηθεί πάνω στο στήθος.

Τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα κυμαίνονται από 2-4,5 ώρες περίπου ανάλογα με το πόσο καλά έχει φάει το μωρό στο τελευταίο του γεύμα.

Μερικά μωρά μπορεί να κοιμούνται και για 4-6 ώρες συνεχόμενα μετά από ένα πολύ χορταστικό γεύμα.

Αν το μωρό σας αυξάνει το βάρος του κατά 150 gr και άνω την εβδομάδα, τότε το μητρικό γάλα το καλύπτει.

Φυσικά, για αυτά θα σας ενημερώσει και ο παιδίατρός σας όταν πάτε σπίτι σας.

Μετά το θηλασμό, χρήσιμο θα ήταν να ξεπλένετε πάλι λίγο το στήθος σας.
Στάσεις μητρικού θηλασμού Το κράτημα του μωρού και οι θέσεις θηλασμού

Μετά, πιέστε λίγο γύρω από την θηλή έτσι ώστε να βγουν 2-3 σταγόνες από το πρωτόγαλα που έχετε και απλώστε το πάνω στην θηλή σας.

Αυτό θα προστατέψει το στήθος σας από πιθανόν τραυματισμούς και μολύνσεις. Είναι ένας προληπτικός και φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής που συμβαίνει πολύ συχνά ( ο τραυματισμός της θηλής), ιδίως αν το μωρό σας θηλάζει λαίμαργα.

Μετά από αυτήν την διαδικασία απλώστε στις θηλές σας ειδική αλοιφή από λανολίνη π.χ. purelan.

Μην ξεχνάτε ποτέ να χρησιμοποιείτε επιθέματα μέσα από το σουτιέν σας τα οποία θα τα αλλάζετε συχνά στην διάρκεια της ημέρας.

Κάθε θηλασμός θα πρέπει να ξεκινάει με εκείνον τον μαστό που στο προηγούμενο γεύμα είχε δοθεί τελευταίος έτσι ώστε να αποτραπεί η υπερφόρτωσή τους.

Τις πρώτες 3-5 ημέρες δεν έχετε γάλα αλλά πύαρ (το πρωτόγαλα) το οποίο είναι πάρα πολύ θρεπτικό για το μωρό σας και καλό είναι να το θηλάζετε από την πρώτη μέρα και όχι να περιμένετε μέχρι να κατέβει το γάλα. Το γάλα θα κατέβει μετά το 3ο 24ωρο και εφόσον έχετε αρχίσει τον θηλασμό άμεσα.

Ο θηλασμός, ειδικά κατά τις πρώτες προσπάθειες χρειάζεται υπομονή – είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει να την μάθετε και εσείς αλλά και το μωρό σας, να είσαστε σίγουρη πάντως ότι θα την μάθετε.

Να μην σφίγγετε ασφυκτικά το μωρό σας πάνω σας, να είναι ντυμένο έτσι ώστε να μην κρυώνει αλλά και να μην ζεσταίνεται και να είναι καθαρό διαφορετικά θα νιώθει δυσφορία και θα κάνει τον θηλασμό πιο δύσκολο. Αν το μωρό σας λερωθεί, μην το διακόπτετε για να του αλλάξετε πάνα, συνεχίστε να το θηλάζετε εκτός και αν δείτε ότι είναι ανήσυχο και πιστεύετε ότι οφείλεται στο ότι είναι λερωμένο

Αν το στήθος σας αρχίσει να βαραίνει ή να πετρώνει μην πανικοβληθείτε.

Ένα στήθος που αδειάζει σωστά δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει συνήθως το τρίτο 24ωρο και από την επόμενη μέρα θα έχετε ήδη ανακουφιστεί εφόσον εφαρμόσετε τις οδηγίες που ακολουθούν :

Κατ’αρχήν, θηλάζετε το μωρό σας πιο συχνά και για περισσότερη ώρα!

Πριν από κάθε θηλασμό κάντε απαλό κυκλικό μασάζ στο στήθος σας με ζεστό νερό από την περιφέρεια προς την θηλή, έτσι ώστε να ανοίξουν οι γαλακτοφόροι αδένες, να διευκολυνθεί η ροή του γάλακτος και έτσι, να θηλάσει το μωρό σας πιο εύκολα.

Αν χρειαστεί, βγάλτε λίγο γάλα με τα χέρια σας την ώρα του μασάζ, ιδιαίτερα γύρω από την θηλαία άλω, έτσι ώστε να μαλακώσει και να πιάσει το μωρό καλύτερα την θηλή.

Στάσεις μητρικού θηλασμού – Απλές και γρήγορες οδηγίες
  1. Καθίστε άνετα σε μια καρέκλα που υποστηρίζει καλά την πλάτη σας.
  2. Κρατήστε το μωρό κοντά σας και προσπαθήστε να έχετε το κεφάλι, τους ώμους και το σώμα του σε ευθεία γραμμή.
  3. Φέρτε τη μύτη του μωρού σας απέναντι απ’ τη θηλή σας και μετά σκουντήστε ελαφρά το στόμα του μ’ αυτήν.
  4. Όταν το μωρό ανοίξει διάπλατα το στόμα του, φέρτε το στο στήθος σας.
  5. Θα ξέρετε πως το μωρό σας έχει πιάσει σωστά τη θηλή αν το κάτω του χείλος έχει στρίψει προς τα πίσω και η μοναδική ορατή περιοχή της άλω σας (του πιο σκουρόχρωμου δέρματος γύρω απ’ τη θηλή σας) είναι αυτή πάνω απ’ το επάνω του χείλος.
Ειδικό σχήμα θηλών

Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχήματα μαστών ή θηλών που κρίνονται ακατάλληλα για θηλασμό, οι θηλές που δεν προεξέχουν αλλά είναι επίπεδες ή ακόμη και εισέχουσες, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δυσχεράνουν το θηλασμό. Αν οι δικές σας θηλές είναι έτσι, απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο θηλασμού ή μια μαία.

Κάποιες ειδικές προετοιμασίες κατά τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, όπως π.χ. η χρήση διαμορφωτών θηλών, μπορεί να σας βοηθήσουν. Αν το σχήμα των θηλών σας διαπιστωθεί λίγο πριν ή μετά τον τοκετό ότι θα αποτελέσει πρόβλημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαμορφωτές θηλών ακόμη και τότε.

Εάν τους φοράτε επί μισή ώρα πριν τον επόμενο θηλασμό, συχνά βελτιώνουν την προεξοχή της θηλής και διευκολύνουν την προσκόλληση του μωρού στο στήθος σας.

Εάν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν, σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χοάνη θηλής.

Οι διαφορετικές στάσεις μητρικού θηλασμού και η σημασία τους

Η περιοχή του στήθους που αδειάζει καλύτερα κατά το θηλασμό, είναι αυτή πού αντιστοιχεί στο πηγούνι του μωρού σας.

Αυτό γιατί σε αυτή την περιοχή η γλώσσα του μωρού, με τις κυματοειδείς κινήσεις της, αδειάζει καλύτερα τους γαλακτοφόρους πόρους.

Κάθε γαλακτοφόρος πόρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του γάλακτος από μια συγκεκριμένη περιοχή του αδένα του στήθους.

Όταν λοιπόν κανείς θηλάζει μόνο σε μια στάση, αδειάζουν πάντα καλύτερα οι ίδιοι γαλακτοφόροι πόροι και κατά συνέπεια η ίδια περιοχή του αδένα του στήθους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η περιοχή αυτή να δέχεται περισσότερα ερεθίσματα για να παράγει γάλα από ότι οι υπόλοιπες και ο αδένας του στήθους να μη λειτουργεί ομοιόμορφα.

Έτσι, η συχνή εναλλαγή των διαφόρων στάσεων θηλασμού είναι ένα επιπλέον μέτρο για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος από το στήθος.

Αν έχετε ευαίσθητες ή και πληγωμένες θηλές, η εναλλαγή των διαφορετικών στάσεων θηλασμού, μπορεί να έχει πολύ ανακουφιστικά αποτελέσματα, γιατί η θηλή δεν επιβαρύνεται μόνο στα ίδια σημεία αλλά ομοιόμορφα γύρω – γύρω.

Στην περίπτωση που έχετε πολύ γάλα, παίζει σημαντικό ρόλο να αλλάζετε συχνά τις στάσεις θηλασμού για να αδειάζει ομοιόμορφα το στήθος σας.

Κλασική στάση – στάση αγκαλιάς (Cradle hold)
Στάσεις μητρικού θηλασμού Κλασική στάση - στάση αγκαλιάς (Cradle hold)

Αποτελεί την πιο συχνή στάση θηλασμού.

  • Καθίστε αναπαυτικά.
  • Τοποθετήστε το μωρό σας γυρισμένο προς εσάς (κοιλιά με κοιλιά) στο ύψος της θηλής.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποστηρικτικά μαξιλάρια για να το φέρετε πιο κοντά στο μαστό.
  • Κρατήστε το μωρό σας στηρίζοντας το κεφάλι του στο μπράτσο σας και υποστηρίζοντας το σώμα του με το χέρι σας.
  • Χρησιμοποιείστε το ελεύθερο χέρι σας για να σταθεροποιήσετε τη θηλή και να ερεθίσετε το νεογνό αγγίζοντας τη μύτη του, προκειμένου να προσκολληθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να συνθλίψετε τη θηλή για την εκροή γάλακτος.
  • Φροντίστε ώστε το αυτί, ο ώμος και και το ισχίο του μωρού σας να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή.
Χαλαρή στάση (Laid Back)
Στάσεις μητρικού θηλασμού Χαλαρή στάση (Laid Back)

Η στάση αυτή είναι ιδανική για την έναρξη του θηλασμού την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Παράλληλα, διεγείρει τα αντανακλαστικά του νεογνού και βοηθά στη σύλληψη του μαστού.

  • Ξαπλώστε σε ημικλινή θέση με το νεογνό πάνω σας (επαφή δέρμα με δέρμα) υποστηρίζοντας τη ράχη του.
  • Χρησιμοποιείστε μαξιλάρια για να υποστηρίξετε την πλάτη σας.
  • Το νεογνό θα ξεκινήσει να αναζητά τη θηλή γυρίζοντας το κεφάλι του, σπρώχνοντας με τα πόδια του ώστε να φτάσει σε αυτή και να προσκολληθεί.
Στάση αντίστροφης αγκαλιάς (Cross Cradle Hold)
Στάσεις μητρικού θηλασμού Στάση αντίστροφης αγκαλιάς (Cross Cradle Hold)

Με τη θέση αυτή η μητέρα έχει καλύτερο έλεγχο του νεογνού και μπορεί ευκολότερα να το μετακινήσει για να προσκολληθεί στη θηλή. Είναι, συχνά , βοηθητική για το πρώτο διάστημα θηλασμού.

  • Καθίστε αναπαυτικά.
  • Τοποθετήστε το μωρό σας γυρισμένο προς εσάς στο ύψος της θηλής (κοιλιά με κοιλιά).
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποστηρικτικά μαξιλάρια για να βρίσκεται πιο κοντά στο μαστό αλλά και για να υποστηρίζετε τον αγκώνα σας καθώς θηλάζετε.
  • Κρατήστε το νεογνό σας υποστηρίζοντας τον αυχένα του με το δεξί σας χέρι αν πρόκειται να θηλάσετε από τον αριστερό μαστό και αντίστροφα.
  • Χρησιμοποιείστε το ελεύθερο χέρι σας για να σταθεροποιήσετε τη θηλή και να ερεθίσετε το νεογνό αγγίζοντας τη μύτη του, προκειμένου να προσκολληθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να συνθλίψετε τη θηλή για την εκροή γάλακτος.
  • Μόλις το νεογνό ανοίξει καλά το στόμα του φέρτε το κοντά στη θηλή και φροντίστε ώστε να καλύπτει και μέρος της θηλαίας άλω.
Ξαπλωτή στάση (Side Lying Hold)
Στάσεις μητρικού θηλασμού Ξαπλωτή στάση (Side Lying Hold)

Ιδιαίτερα βοηθητική θέση για γυναίκες με δύσκολο τοκετό ή καισαρική τομή. Χρησιμοποιείται, επίσης, συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Ξαπλώστε αναπαυτικά στο πλάι χρησιμοποιώντας, αν θέλετε, μαξιλάρια για να υποστηρίξετε το κεφάλι σας.
  • Φέρτε το νεογνό κοντά σας γυρισμένο προς εσάς.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μαξιλάρι για να υποστηρίζεται η ράχη του ώστε να μην απομακρύνεται από εσάς και να είναι σε άνετη θέση.
  • Χρησιμοποιείστε το ελεύθερο χέρι σας για να κατευθύνετε το νεογέννητο προς τη θηλή.
  • Φροντίστε ώστε το αυτί, ο ώμος και το ισχίο του μωρού σας να είναι ευθυγραμμισμένα για να μπορεί να θηλάσει σωστά.
Πλαϊνή στάση (Rugby Hold)
Στάσεις μητρικού θηλασμού Πλαϊνή στάση (Rugby Hold)

Η θέση αυτή βοηθά αρκετά σε περιπτώσεις διδύμων, γυναικών με μεγάλους μαστούς αλλά και όταν έχει προηγηθεί καισαρική τομή καθώς το νεογέννητο δεν ακουμπά καθόλου την τομή της μητέρας.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου το γάλα έρχεται σε μεγάλη ποσότητα στο στόμα του νεογνού (ισχυρό αντανακλαστικό εκροής γάλακτος) καθώς του επιτρέπει να ελέγχει καλύτερα τη ροή.

  • Καθίστε σε μια αναπαυτική θέση.
  • Τοποθετήστε μαξιλάρια πλάι σας ώστε να βρίσκεται το νεογνό στο ύψος της θηλής.
  • Γυρίστε το νεογέννητο προς εσάς με την κοιλιά του να ακουμπά στα πλευρά σας.
  • Η θηλή θα πρέπει να είναι στο ύψος της μύτης ή των χειλιών του νεογέννητου.
  • Κρατήστε το νεογνό, υποστηρίζοντας τον αυχένα του ώστε να μπορείτε εύκολα να το κατευθύνετε προς τη θηλή.
  • Μπορείτε να κρατάτε σταθερή τη θηλή με τα δάκτυλά σας σε σχήμα ημιφέγγαρου για ευκολότερη προσκόλληση του νεογνού.
Στάση θηλασμού Κοάλα (Koala Hold)
Στάσεις μητρικού θηλασμού Στάση θηλασμού Κοάλα (Koala Hold)

Αυτή η στάση ενδείκνυται ειδικότερα για τις μητέρες που εμφανίζουν ταχεία ροή γάλακτος ή ακόμα και υπερπαραγωγή και, για τα μωρά που εμφανίζουν παλινδρόμηση.

Μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη για ένα μωρό που έχει ρινική συμφόρηση.

Η λειτουργικότητα της στάσης αποδίδει καλά τόσο για τα νεογνά όσο και για τα βρέφη.

  • Τοποθετήστε το μωρό σας πάνω από το ένα σας πόδι και υποστηρίξτε το ενώ θηλάζει.
  • Φροντίστε να στηρίζετε το κεφάλι του και να κρατάτε το ένα χέρι γύρω του ανά πάσα στιγμή.
Ταυτόχρονος θηλασμός διδύμων
Στάσεις μητρικού θηλασμού Ταυτόχρονος θηλασμός διδύμων

Στον ταυτόχρονο θηλασμό διδύμων τοποθετούμε στο στήθος πρώτα το μωρό που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στο θηλασμό, το στηρίζουμε και στη συνέχεια με το άλλο χέρι τοποθετούμε το άλλο μωρό στον άλλο μαστό.

Θεμιτό θα ήταν οι μαστοί να δίνονται εναλλάξ στα μωρά ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη διέγερση και στους δύο μαστούς. (στον επόμενο θηλασμό θα τοποθετηθούν αντίθετα).

Με αυτό τον τρόπο το πιο δραστήριο μωρό θηλάζει πότε από τον ένα μαστό και πότε από τον άλλον διεγείροντας το αντανακλαστικό της καθόδου του γάλακτος (let down reflex) και για το άλλο δίδυμο.

Ο ταυτόχρονος θηλασμός διδύμων έχει το πλεονέκτημα ότι η μητέρα κερδίζει χρόνο χρειάζεται όμως στην αρχή βοήθεια στην τοποθέτηση των βρεφών μέχρι να εξοικειωθεί στο κράτημα τους.

Το mamafagito.gr παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας . Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοείτε τις συμβουλές του γιατρού σας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ