Σχολεία: Πότε ξεκινά η δωρεάν διάθεση των self test. Πως θα λειτουργήσουν από 10 Ιανουαρίου

0
39

Ο κύβος ερρίφθη, οι μαθητές επιστρέφουν στις αίθουσες διδασκαλίας τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με ένα νέο υγειονομικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον στα σχολεία. Ειδικά την πρώτη εβδομάδα, όλα τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν τρία δωρεάν self test, Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη. Από τη δεύτερη εβδομάδα τα τεστ επανέρχονται σε δυο κάθε Τρίτη και Πέμπτη για όλους τους εμβολιασμένους και ανεμβολιαστους μαθητές.

Σε περίπτωση κρούσματος το πρωτόκολλο θα είναι αυστηρό, ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, εάν υπάρξει κρούσμα στην τάξη, όλοι οι μαθητές του τμήματος θα υποβάλλονται σε πέντε διαδοχικά τεστ τις επόμενες μέρες. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν δύο rapid test και τρία self test σε διάστημα πέντε ημερών, ενώ οι εμβολιασμένοι θα κάνουν συνολικά τρία self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν τέσσερα rapid test και ένα self test, ενώ οι εμβολιασμένοι τρία self test δωρεάν. Το τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του όταν θετικοί στο κορονοιό βρεθούν το 50% συν ένας μαθητής.

«Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Είναι σημαντικό να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία για εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και ψυχικούς λόγους» σημειώνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη για σοβαρή νοσηρότητα από την μετάλλαξη Όμικρον στα παιδιά». «Βαδίζουμε βήμα-βήμα. Έχουμε πάρει όλα τα δεδομένα υπόψη μας. Για ότι συναντάμε μπροστά μας βρίσκουμε λύσεις» δήλωσε από πλευράς του ο Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Μέσα στην εβδομάδα θα διατεθούν δωρεαν από τα φαρμακεία πέντε self test για τους μαθητές. «Θα υπάρξει διάθεση δωρεάν self test στην εκπαιδευτική κοινότητα, όπως υπήρξε το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά είχαμε διαθέσει στους μαθητές 32 εκατομμύρια self test και είχαν εντοπιστεί το 84% των κρουσμάτων στους μαθητές από αυτά» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης βάζουν την υπογραφή τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι ακολουθήσει” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ισχύουν και όλα τα άλλα μέτρα προστασίας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του σχολείου, ο τακτικός αερισμός των αιθουσών και η διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο.

Το σκεπτικό της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων
Τρεις ήταν οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα και μετά την ολοκλήρωση των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ο πρώτος λόγος είναι καθαρά εκπαιδευτικός. Όπως αναφέρουν στελέχη, τίποτα δε μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών, καθώς θεωρείται κομβικής σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, μαζί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους.

Και ο τρίτος λόγος είναι υγειονομικός, καθώς στα σχολεία υπάρχει καλύτερη επιτήρηση, ειδικά σε μία περίοδο αυξημένων μολύνσεων, ελέω της μετάλλαξης Όμικρον.

Από την ερχόμενη εβδομάδα στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα βρεθεί το αποτύπωμα των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ πριν την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, δεν αποκλείεται στο τραπέζι να τεθούν το σενάριο διεύρυνσης του κύκλου της υποχρεωτικότητας για τις ηλικίες από 50 έως 60 ετών, αλλά και η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Να λήγει, δηλαδή, στους επτά μήνες για όσους πολίτες έχουν κάνει δύο δόσεις, αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική.

Πώς θα επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι νόσησαν
Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα μπορούν με θετικό rapid test να πάρουν πέντε ημέρες άδεια από την εργασία τους.

Η διαφοροποίηση έρχεται στο πιστοποιητικό νόσησης. Ενώ οι εμβολιασμένοι θα παίρνουν αυτόματα πιστοποιητικό με το rapid test, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προχωρήσουν και σε PCR.

Στο δημόσιο, που από τον Δεκέμβριο εφαρμόζεται τηλεργασία στο 50% του προσωπικού, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από όλες τις δομές του Δημοσίου να προσδιορίσουν τα τμήματα και τις υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργούν πάσει θυσία, εν προκειμένω για υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσες έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κοινού. Για αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να οριστεί ανά κλάδο και ειδικότητα το κατ` ελάχιστον απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ