Τα μοναχοπαίδια δεν είναι “μόνα παιδιά”

0
581

Γονείς, ακούστε καλά. Δεν χρωστάτε στο παιδί σας αδερφάκι. Ανεξάρτητα από το πόσο νομίζετε ότι χρειάζεται ένα, μια χαρά θα είναι και χωρίς αδέρφια.

Οι γονείς που αποφάσισαν να κάνουν ένα παιδί και όχι περισσότερα, ή απλά δεν προέκυψε ένα ακόμη παιδί παρόλο που θα το ήθελαν, ρωτώνται σχεδόν καθημερινά και δέχονται μεγάλη κριτική για την απόφασή τους να μείνουν στο ένα παιδί. Κυρίως οι ξένοι ρωτούν “Δε θα κάνετε άλλο παιδάκι για να μην είναι το παιδί σας μόνο του;”. Μερικές φορές οι γονείς απλά χαμογελούν, ενώ άλλες είναι ειλικρινείς και τους το ξεκόβουν: “Τα σχέδια μας δεν περιλαμβάνουν άλλο παιδί”. Υπάρχουν και κάποιες άλλες φορές που πληγώνονται διότι ίσως να θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους και απλά δεν προκύπτει!

«Μα χρειάζεται ένα αδερφάκι», συνεχίζουν , χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γίνονται αδιάκριτοι. Μα αυτό είναι ένα τόσο προσωπικό θέμα. Όχι, δεν χρειάζεται κανένα αδελφάκι. Μια χαρά θα είναι και μόνο του. Μα πως είναι δυνατόν να χρειάζεται κάτι που δε γνωρίζει τι σημαίνει. Το μοναχοπαίδι δεν γνωρίζει την έννοια του αδερφού.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε δεύτερο παιδί απλά επειδή νομίζετε ότι το παιδί σας χρειάζεται ένα αδερφάκι, μιλήστε του πρώτα. Τα παιδιά συνήθως ξέρουν καλά τι θέλουν. Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι δεν θέλει αδέρφια. Είναι πολύ πιθανό το παιδάκι σας να είναι ευχαριστημένο με τη ζωή του, όπως είναι σήμερα. Ακόμα και έτσι να είναι, σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που θα αλλάξει γνώμη και θα θέλει έναν αδερφό ή μια αδερφή, αλλά στην περίπτωση αυτή θα αλλάξει και πάλι γρήγορα γνώμη όταν καταλάβει ότι ένα αδερφάκι δεν θα λύσει τα προβλήματά του.

Και πως το χειριζόμαστε όταν μας ζητάει αδερφάκι;

Αν θέλετε και μπορείτε να κάνετε και άλλο παιδί…
Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι σχεδιάζετε να κάνετε ένα ακόμη παιδάκι και θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να τα καταφέρετε. Είναι σημαντικό να μην του υποσχεθείτε ότι θα συμβεί, γιατί άνθρωποι είμαστε και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και οι υποσχέσεις είναι κάτι που δεν ξεχνούν ποτέ τα παιδιά. Πείτε του ότι ελπίζετε σύντομα να έχει ένα αδερφάκι, όμως αυτό δεν το αποφασίζετε εσείς, αλλά η φύση. Και φυσικά, για να έχει αυτή η συζήτηση αξία, ξεκινήστε τις προσπάθειες και με το καλό!

Αν δε θέλετε ή δε μπορείτε να κάνετε και άλλο παιδί…
Για δικούς σας προσωπικούς λόγους ή λόγω υγείας ή λόγω ηλικίας υπάρχει περίπτωση το δεύτερο παιδί να μην είναι εφικτό ή απλά να μην προκύπτει. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να καταστεί σαφής στο παιδί και να μην το βάλετε στη διαδικασία να περιμένει αδερφάκι, ενώ αυτό δεν πρόκειται να έρθει. Κάντε του μια συζήτηση και εξηγήστε του για ποιους λόγους δε γίνεται να έχει αδερφάκι. Ακόμη τονίστε του ότι έχει τη δυνατότητα να διαλέξει δικούς του φίλους που θα τους αγαπήσει σαν αδέρφια ή να βλέπει τα ξαδέρφια του σαν αδερφάκια. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε αυτές τις σχέσεις, για να μη νιώθει μόνο του και να μπορέσει σιγά σιγά να δεχθεί ότι δε θα έχει αδερφάκι. Αν το δείτε να προβληματίζεται, είναι φυσιολογικό. Θα περάσει φάσεις που ίσως ζηλεύει τα άλλα παιδιά που έχουν αδέρφια. Στην πραγματικότητα όμως, δε γνωρίζει πως είναι η ζωή με ένα ακόμη παιδί μέσα στο σπίτι και ενδεχομένως να μη του άρεσε το όλο σκηνικό.

Σίγουρα η ζωή είναι διαφορετική για το μοναχοπαίδι αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να κάνετε ένα δεύτερο. Γι’ αυτό υπάρχουν τόσες πολλές ομάδες. Ομαδικά παιχνίδια, ομαδικά αθλήματα και χίλιες άλλες ομαδικές δραστηριότητες. Ανάλογα με τις κλίσεις του παιδιού σας, γράψτε το σε μια τέτοια δραστηριότητα μετά το σχολείο. Εκεί θα γνωρίσει παιδιά της ηλικίας του και θα περάσει όμορφα και δημιουργικά το χρόνο του. Όταν είστε στο σπίτι αφήστε το να μετατρέψει τη μοναξιά και την πλήξη του σε κάτι δημιουργικό. Τα παιδάκια που δεν έχουν αδέρφια είναι εξαιρετικά δημιουργικά επειδή έτσι πρέπει να είναι. Όταν δεν έχουν κανέναν να παίξουν, πρέπει να βρουν κάποιο τρόπο…

Υπάρχουν αδέρφια που έχουν εξαιρετικές και στενές σχέσεις καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους και αδέρφια που δεν μιλιούνται. Οι γονείς ελπίζουν πάντα στην αρμονική αδελφική σχέση χωρίς να σκέφτονται ότι τα παιδιά τους θα μπορούσαν κάποτε να γίνουν εχθροί (βλέπε κληρονομικά, βλέπε ζήλια, βλέπε λόγια τρίτων π.χ. συζύγων).

Αν θέλετε παραπάνω από ένα παιδιά, καλά κάνετε. Προχωρήστε, όχι όμως επειδή νομίζετε ότι το χρωστάτε στο παιδί σας, αλλά επειδή όντως θέλετε να αυξήσετε την οικογένειά σας. Εάν πιστεύετε ότι το χρωστάτε στο παιδί σας πώς θα νιώσετε αν τα παιδιά σας μεγαλώνοντας δεν θα τα πηγαίνουν καλά; Είναι δύσκολο να εξηγήσετε σε ένα παιδί ειδικά όταν είναι σε μικρή ηλικία ότι κάνατε ένα δεύτερο επειδή αυτό επιτάσσει η κοινωνία. Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για να είναι αδέρφια και δεν είναι όλες οι αδελφικές σχέσεις ειδυλλιακές όπως ελπίζουμε.

Ανεξάρτητα απ’ ότι έχετε ακούσει, σε καμία περίπτωση δεν χρωστάτε ένα αδερφάκι στο παιδί σας. Μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πει το αντίθετο. Οι καλές σχέσεις ανάμεσα στ’ αδέρφια σίγουρα δεν είναι εγγυημένες. Ποτέ δεν ξέρετε πως θα έρθουν τα πράγματα, όπως και να ‘χει όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλετε να κοιτάξετε πίσω στο παρελθόν και να νιώσετε ενοχές.

Οι γονείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα παιδιά μόνο αν αυτό επιθυμούμε και όχι επειδή υπάρχει η πίεση που μας ασκεί η κοινωνία και που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα αποτύχουμε απέναντι στα παιδιά μας αν κάνουμε τη «λάθος» επιλογή.

Κι έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ακόμη κι αν το θέλουμε, ίσως να μην προκύψει…

Τα μοναχοπαίδια δεν είναι “μόνα παιδιά”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ