Τα νέα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

0
183

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε στο OPEN για τα νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για ανεμβολίαστους
Δεν πρόκειται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, περισσότερο περιοριστικά για τους ανεμβολίαστους δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδας» στο OPEN TV. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου δεν θα παραπέμουν στο lockdown που είχε η χώρα τον περασμένο χειμώνα.

Ανακοινώσεις για νέα μέτρα
Το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 15:00, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τις νέες ελευθερίες στους εμβολιασμένους ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο, μιλώντας στο OPEN το πρωί της Τετάρτης, έκανε γνωστό ότι δε θα υπάρξουν νέα πιεστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους. Όπως εξήγησε ο ίδιος, στις 10 το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε ότι «όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη φιλοσοφία να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερο κανονικότητα. Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχθρός είναι ο κορονοϊός. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα μέτρα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχω την ΚΥΑ που είναι 187 σελίδες και βγαίνει κάθε εβδομάδα και για εμένα που είμαι δικηγόρος είναι δύσκολο να τη διαβάσω και να καταλάβω ακριβώς τι ισχύει σε κάθε πλαίσιο λειτουργίας. Θα πρέπει να έχουμε ένα πιο απλοποιημένο, όχι αναγκαστικά ανελαστικό, αλλά απλοποιημένο πλαίσιο. Να είναι πλήρως κατανοητό για τον πολίτη και να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες εκεί πέρα που υπάρχει λιγότερη επικινδυνότητα».

Για το πλαίσιο των νέων ελευθεριών για εμβολιασμένους ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Η φιλοσοφία αυτών που θέλουμε να ανακοινώσουμε σήμερα και 10 η ώρα συνεδριάζει η επιτροπή οπότε θα γίνει μία συζήτηση στο πρώτο της μέρος και εγώ για να εξηγήσω το πλαίσιο της φιλοσοφίας. Πρώτα απ’ όλα  βρισκόμαστε σε ένα χρονικό πλαίσιο διαφορετικό γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε το εμβόλιο και έχει αποδειχθεί ότι όσοι εμβολιάζονται νοσούν και πιο δύσκολα, κυρίως όμως δεν νοσούν βαριά και πολύ περισσότερο δεν νοσούν σε κλίνες ΜΕΘ. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. 90% των συνανθρώπων μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και προέρχονται από το 30% του πληθυσμού».

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το ξεκαθαρίζω. Δεν είναι φιλοσοφία ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι δεν ευνοούνται. Τα μέτρα που υπάρχουν και για τους ανεμβολίαστους είναι επαρκή. Αλλά εκεί που βρίσκονται εμβολιασμένοι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο καθεστώς ελευθερίας που θα αποτυπωθεί στις 3 που έχουμε συνέντευξη Τύπου», συμπλήρωσε.

«Στους κλειστούς χώρους εστίασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία», εξήγησε. 

Τι είπε για τις παρελάσεις
Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για το θέμα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου και απάντησε ότι «οπουδήποτε υπάρχει κοινωνική δράση θα επιλέγεται να γίνει η δράση με τα μέτρα προστασίας όπως π.χ. στο γήπεδο της Τούμπας αν παίζει ο ΠΑΟΚ ή σε μια διαδήλωση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να περιορίσει καμία δραστηριότητα απλά αυτές να γίνονται με τρόπους όπου προστατεύεται η δημόσια υγεία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ