Τα νέα μέτρα στην εστίαση αλλάζουν

0
339

Μπερδέματα και αλλαγές στα μέτρα για την εστίαση έρχονται σήμερα ή τις επόμενες μέρες, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση η μετάλλαξη Δέλτα βρήκε την Ελλάδα στη φάση που άνοιξαν τα πάντα – σχεδόν – και στις ξαπλώστρες με τα μηνύματα χαλάρωσης που εκπέμπονταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα κρούσματα τραβάνε την ανηφόρα και θυμίζουν την κατάσταση του χειμώνα και του lockdown, ενώ όλα δείχνουν ότι ακόμη δεν είμαστε στην καρδιά του προβλήματος.

Μέσα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, νέα μέτρα ανακοινώνονται, στοχευμένα για την εστίαση, αλλά είναι άγνωστο αν θα εφαρμοστούν. Όλα δείχνουν ότι ανατροπές στο πλάνο λειτουργίας της εστίασης από τις 15 Ιουλίου φαίνεται πως φέρνει η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία σαρώνει τη χώρα.

Το αρχικό πλάνο, που ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση, ήταν να δημιουργηθούν δύο ειδών ταχύτητες στην εστίαση με τους επιχειρηματίες να επιλέγουν αν θα βάλουν μόνο εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους στα μαγαζιά τους (μικτοί ή χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους).

Αυτό φαίνεται ότι μπαίνει ξανά στο ντουλάπι.

Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους θα είναι πιο έντονος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη και είτε αύριο, είτε στις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες ανακοινώσεις.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιτρέπει μόνο εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, αφού όλα δείχνουν πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα των μεικτών εσωτερικών χώρων, τουλάχιστον με την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή.

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους μεικτούς χώρους, δηλαδή ποιοι θα μπορέσουν να επιλέξουν αν το κατάστημά τους θα είναι μεικτό. Εκεί οι πληροφορίες του MEGA θέλουν να γίνεται μια πιο αναλυτική συζήτηση, ούτως ώστε να δουν αν μπορούν να ξεχωρίσουν τα καταστήματα ανάλογα με το αντικείμενό τους.

Αν μπορεί δηλαδή να είναι κάτι άλλο στα εστιατόρια και κάτι άλλο στα beach bar.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείονται και οι «εκπλήξεις» της τελευταίας στιγμής.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα» είπε.

Διευκρίνισε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης, αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από ελάχιστα τραπέζια και όρθιους πελάτες σε σοκάκια της Μυκόνου της Πάρου κτλ. Είναι πολύ οριζόντιο να πει κανείς το πώς θα κινηθούμε αυτή τη στιγμή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν αλλά όλοι θα τα ξέρουν έγκαιρα» πρόσθεσε.
www.ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ