Τα Οφέλη και οι Κίνδυνοι της Άσκησης στις Γυναίκες- Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

0
80

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης (Βιογραφικό εδώ)
MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)
Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος
Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις
Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Imperial College, London
Μαρούσι, Αθήνα
www.theodorideskneesurgeon.gr
6940869069

theodoridis

Τα Οφέλη και οι Κίνδυνοι της Άσκησης στις Γυναίκες

Υπάρχουν πολλές έρευνες για την υποστήριξη και την προώθηση των ωφελειών της δια βίου άσκησης όπως βελτιωμένη συνολική σωματική και ψυχική υγεία, μειωμένα επίπεδα άγχους, χρόνιων παθήσεων και συνολικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα και τα ανταγωνιστικά αθλήματα, βοηθούν τις γυναίκες εκτός από τα οφέλη της σωματικής υγείας, να έχουν βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, κοινωνικοποίηση και δημιουργία φιλιών ακόμη και βελτιωμένη ακαδημαϊκή επιτυχία. Επίσης μειώνει το ρίσκο κατάθλιψης, του άγχους, και συνεισφέρει στη λιγότερη συναισθηματική μεταβλητότητα.

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων
Ωστόσο, η γνώση των κινδύνων και ο τρόπος αντιμετώπισής τους θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση των οφελών και της ποιότητας ζωής. Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία επειδή καίγονται λιγότερες θερμίδες και οι θερμίδες που καταναλώνουμε και δεν τις καίμε αποθηκεύονται στο σώμα σε μορφή λίπους. Ως αποτέλεσμα του μειωμένου μεταβολικού ρυθμού, είναι πιο εύκολη η πρόσληψη βάρους με την ίδια κατανάλωση θερμίδων. Αυξάνεται επίσης το ρίσκο για σακχαρώδη διαβήτη ιδιαίτερα όταν το λίπος αποθηκεύεται γύρω από την κοιλιά, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, καρκίνο, και κατάθλιψη. Τα οστά είναι ζωντανά όργανα και χρειάζονται φόρτωση για να παραμείνουν δυνατά ειδάλλως με καθιστική τρόπος ζωής αυξάνονται οι πιθανότητες για οστεοπόρωση εξού και η συμβουλή για άσκηση για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

gynaikes perpatima

Οι γυναίκες αθλήτριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων τραυματισμών

Λόγω διαφόρων ανατομικών και φυσιολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένους τραυματισμούς. Γνωρίζοντας ποιες είναι αυτές οι διαφορές, μπορούν να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και να εφαρμοστούν κατάλληλες ασκήσεις στην προπόνηση για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη χαλαρότητα μαλακών μορίων (άρα είναι πιο ελαστικά) και οι αρθρώσεις τους έχουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης και υπερέκτασης.

Διάσειση

Η διάσειση είναι μια τραυματική κάκωση του εγκεφάλου που επηρεάζει τη λειτουργία του. Συνήθως προκαλείται από άμεσο χτύπημα ή βίαιο τράνταγμα της κεφαλής αλλά σπάνια μπορεί να υπάρχει απώλεια συνείδησης. Τα αθλήματα επαφής και οι πτώσεις είναι συνηθέστερα υπεύθυνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, έμετος, εμβοές ωτών, ζάλη, και θολή όραση. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν πλήρως, είναι σημαντικό να μην επιστρέψετε ποτέ στο παιχνίδι έως ότου όλα τα συμπτώματα και τα σημεία διάσεισης εξαλειφθούν πλήρως προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη σε μια πιο μακροχρόνια εξουθενωτική κατάσταση που ονομάζεται μεταδιασεισικό σύνδρομο.

Παρόλο που δεν είναι σαφές γιατί οι γυναίκες αθλήτριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάσεισης από τους άνδρες που παίζουν το ίδιο άθλημα, ορισμένοι το αποδίδουν στη διαφορά του μυϊκού συστήματος του αυχένα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο γυναικείο ποδόσφαιρο όπου οι γυναίκες βιώνουν πιο σοβαρά συμπτώματα για παρόμοιες τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις και διάσειση.

Μυοσκελετικοί τραυματισμοί

Οι γυναίκες έχουν 2-10 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες που παίζουν το ίδιο άθλημα να υποστούν τραυματισμό του προσθίου χιαστού. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι γι’ αυτό όπως υψηλότερο δείκτη μάζας, χειρότερη τεχνική προσγείωσης με μειωμένη κάμψη γόνατος και ισχίου με το γόνατο να πηγαίνει προς τα μέσα (βλαισότητα), χειρότερο νευρομυϊκό έλεγχο, αυξημένο ποσοστό γενική συνδεσμική χαλάρωση. Για παρόμοιους λόγους υπάρχει επίσης αυξημένο ρίσκο πρόσθιας γοναλγίας στις γυναίκες και αστάθεια της επιγονατίδας. Γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα κόπωσης ο συμβαίνουν όταν η ποσότητα και η ένταση μιας δραστηριότητας αυξάνεται πολύ γρήγορα. Τα διαστρέμματα ποδοκνημικής είναι οι πιο συνηθισμένοι μεμονωμένοι αθλητικοί τραυματισμοί στα γυμνάσια. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να υποστούν διάστρεμμα ποδοκνημικής (είναι οι πιο συνηθισμένοι μεμονωμένοι αθλητικοί τραυματισμοί στα γυμνάσια) από τα αγόρια σε διάφορα αθλήματα.

Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες γιατί οι γυναίκες αθλήτριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων τραυματισμών.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της άσκησης στις γυναίκες
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/ofeli-kai-kindynoi-tis-askisis-stis-gynaikes

Γυναικεία αθλητική τριάδα – συμπτώματα και θεραπεία
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/gynaikeia-athlitiki-triada

Επίδραση του Φύλου στον Κίνδυνο Αθλητικών Κακώσεων
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/epidrasi-tou-fylou-ston-kindyno-athlitikon-kakoseon

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-athlitikon-travmatismon

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here