Τι είναι το «δάχτυλο Covid» και τι προκαλεί

0
128

Επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορούν πλέον να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι που προσβάλλονται από κορονοϊό αναπτύσσουν βλάβες που εμφανίζονται σαν χιονίστρες στα δάχτυλα των ποδιών ή ακόμη και των χεριών.

Το «δάχτυλο Covid» (“Covid toe”), φαίνεται πως είναι μια παρενέργεια που σχετίζεται με το πέρασμα του οργανισμού σε μια κατάσταση κατά την οποία προσπαθεί να αντεπιτεθεί στον εισβολέα κορονοϊό. Οι ερευνητές λένε ότι έχουν εντοπίσει τα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που φαίνεται να εμπλέκονται. Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο British Journal of Dermatology, μπορεί να βοηθήσουν για την ανάπτυξη θεραπειών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τι είναι το «δάχτυλο Covid»

Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά επηρεάζει συχνότερα τα παιδιά και τους εφήβους. Για κάποιους είναι ανώδυνο, αλλά το εξάνθημα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο και να προκαλεί φαγούρα, ενώ συχνά παρουσιάζονται φουσκάλες και πρήξιμο.

Όπως αναφέρει το BBC, η Σοφία, η οποία είναι 13 ετών και κατάγεται από τη Σκωτία, μπορούσε μετά βίας να περπατήσει ή να φορέσει παπούτσια όταν εμφάνισε το «δάχτυλο Covid», νωρίτερα φέτος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε, χρειαζόταν αναπηρικό καροτσάκι για να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το προσβεβλημένο δέρμα – συνήθως τα δάχτυλα των ποδιών, αλλά μερικές φορές και των χεριών – μπορεί να έχει πάρει ένα κόκκινο ή μοβ χρώμα. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επώδυνα εξογκώματα ή σημεία όπου το δέρμα είναι τραχύ. Μπορεί επίσης να συγκεντρωθεί και πύον. Ορισμένοι υποφέρουν για μήνες, άλλοι για εβδομάδες. Συχνά, δεν έχουν κανένα από τα κλασικά συμπτώματα της Covid, όπως επίμονος βήχας, πυρετός και απώλεια ή αλλαγή της όσφρησης ή της γεύσης.

Γιατί συμβαίνει 

Αυτά τα τελευταία ευρήματα της μελέτης, που βασίζονται σε εξετάσεις αίματος και δέρματος, υποδηλώνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο δύο μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος. Και τα δύο αφορούν μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

Το ένα είναι μια αντιιική πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερφερόνη τύπου 1 και το άλλο είναι ένας τύπος αντισώματος που προσβάλλει λανθασμένα τα κύτταρα και τους ιστούς του ίδιου του ατόμου, όχι μόνο τον εισβολέα ιό. Τα κύτταρα που περιβάλλουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τις προσβεβλημένες περιοχές επίσης εμπλέκονται, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, στη Γαλλία.

Οι ερευνητές μελέτησαν 50 άτομα με το συγκεκριμένο σύμπτωμα την άνοιξη του 2020 και άλλα 13 άτομα με παρόμοια προβλήματα που όμως δεν συνδέονταν με λοιμώξεις από την Covid, επειδή εμφανίστηκαν πολύ πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Βρετανός ποδίατρος Ιβάν Μπρίστοου δήλωσε ότι στους περισσότερους ασθενείς αυτά τα προβλήματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Ορισμένοι όμως μπορεί να χρειαστούν θεραπεία με κρέμες και άλλα φάρμακα.

«Η επιβεβαίωση της αιτίας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της», δήλωσε.

Η Βερονίκ Μπατάιγ, σύμβουλος δερματολόγος και εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Δέρματος, δήλωσε ότι το «δάχτυλο Covid» εμφανιζόταν πολύ συχνά κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας, αλλά ήταν λιγότερο συχνό στο τρέχον κύμα της παραλλαγής Δέλτα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάποια προστασία κατά της Covid από προηγούμενες λοιμώξεις.

«Το σύμπτωμα αυτό είναι πολύ σπανιότερο μετά τον εμβολιασμό», είπε.

Τα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με την Covid μπορεί να εμφανιστούν αρκετό καιρό μετά την οξεία λοίμωξη και σε άτομα που δεν έχουν άλλα συμπτώματα.

Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων έχει καταρτίσει μια λίστα με τις δερματικές παθήσεις που μπορεί να συνδέονται με την Covid.

ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ