Το 4ο κύμα πανδημίας χτυπά με σφοδρότητα τη χώρα, είναι πιο επιθετικό, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των νέων μολύνσεων, ενώ οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλούνται. Ήδη, υπάρχει τελεσίγραφο προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν, διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα το μέτρο της επίταξης, ενώ δεν αποκλείονται επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Με 47.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να επιμένουν, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα δύσκολο δίμηνο.
«Ο ιός είναι πιο επιθετικός και σε αυτό το κύμα έχουμε περισσότερους θανάτους συγκριτικά με παλιά» ανέφερε ο Δημήτρης Μπαλαξής, διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Σερρών.
«Αυτή τη φορά το κύμα είναι πολύ πιο μεγάλο και οι ασθενείς με πιο βαριά συμπτώματα και οι ηλικίες χαμηλότερες» είπε ο Οδυσσέας Κατσάκας, διοικητής του Νοσοκομείου «Αγ. Παύλος» Θεσσαλονίκης.
Η πληρότητα των εντατικών φτάνει στο 88% στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.
Κατά 13% αυξήθηκαν οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα και κατά 50% τα νέα κρούσματα.
Για μεγάλο ιικό φορτίο και βαρύτερα κρούσματα έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Προκειμένου να αναχαιτιστεί το πανδημικό κύμα, ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα που θα αφορούν στους ανεμβολίαστους.
«Όλα τα μέτρα αφορούν τους ανεμβολίαστους (…) Οι περιορισμοί υπάρχουν σε αυτούς που κινδυνεύουν και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο» σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Εισηγήσεις των ειδικών προτείνουν σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάταση επιδεινωθεί, οι ανεμβολίαστοι:
να μην εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, αλλά να ψωνίζουν με τη μέθοδο του click away
να μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων στα σούπερ μάρκετ
στους μικτούς χώρους να μπορούν να βρίσκονται ανεμβολίαστοι με rapid test 24 ωρών και μοριακό 48 ωρών.
Λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ, σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία καλούνται να συνδράμουν ιδιώτες γιατροί. Σε πρώτη φάση χρειάζονται πάνω από 100 ιατροί.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ.» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Τα νοσοκομεία σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα δοκιμάζονται.
«Οι εφημερίες πλέον είναι εφημερίες Νοεμβρίου 2020. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, 40 με 50 εισαγωγές στις κλινικές Covid» δήλωσε ο Βασίλειος Κώτσης, διευθυντής της 3ης Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Στην Καρδίτσα, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο έφερε αύξηση εισαγωγών στο νοσοκομείο.
«Έχουμε 6 διασωληνωμώνους και περιμένουμε να ανοίξει η ΜΕΘ και όλα τα κρεβάτια ειναι κατειλλημένα» τόνισε ο Έκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Καρδίτσας.
Οριακά διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Αχαΐα. Τριψήφιος είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων στα δύο μεγάλα νοσοκομεία. 111 άνθρωποι σε απλές κλινες, 18 στις ΜΕΘ, 2 στην παιδιατρική κλινική.
Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Βόλου. Μετά από ώρες βρέθηκε κρεβάτι για τον 20χρονο διανομέα που νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.
«Ήταν τυχερός. Μετακινήθηκε ασθενής ΜΕΘ μη Covid και πήρε κλίνη άμεσα» ανέφερε ο Νίκος Χαυτούρας, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Μαγνησίας.
Επικαλούμενος δηλώσεις γιατρών και υγειονομικών ότι «ήδη αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ» ο Νάσος Ηλιόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αντί για την δημόσια υγεία, προστατεύει τους κλινικάρχες που βγάζουν υπερκέρδη, αφού αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για κάθε ανθρώπινη απώλεια εκτός ΜΕΘ» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
Σε έξαρση τα κρούσματα – Αυξήθηκαν κατά 200% οι εμβολιασμοί
Τα νέα μέτρα και η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, οδήγησαν τους αναποφάσιστους στα εμβολιαστικά κέντρα.Ταυτόχρονα, πολλοί συμπολίτες μας, έκαναν την αναμνηστική δόση.
«Έχουμε σαφή αύξηση των εμβολιασμών και της πρώτης δόσης και της αναμνηστικής δόσης. Αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ, είναι μία πολύ μεγάλη διαφορά, είναι 200% σχεδόν πάνω από τις προηγούμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Προδιαγεγραμμένη είναι η πορεία της πανδημίας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, θα υπάρξει αργή αποκλιμάκωση από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά.
«Βλέπουμε αύξηση μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει αργή αποκλιμάκωση» είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 6.801 νέα κρούσματα κορονοϊού και 67 θανάτους, ενώ 503 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή αύξηση στους άνω των 65, κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Ο κορονοϊός θα προτιμήσει αυτόν που έχει νοσήσει και αυτός είναι ο λόγος που ο πρώην ασθενής θα πρέπει να κάνει άμεσα το εμβόλιο, αποκάλυψε σε συνέδριο, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Η πιθανότητα να μολυνθεί ξανά κάποιος που έχει περάσει τη λοίμωξη αυξάνει γύρω στους τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων και βέβαια μέχρι τους 16 μήνες, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν περάσει τον ιό ξανακολλούν» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Η έξαρση της πανδημίας οδηγεί και τους Κρητικούς στα εμβολιαστικά κέντρα. Μέχρι τώρα, το 63% του πληθυσμού έχει ολοκληρωμένη εμβολιαστική κάλυψη. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μία ημέρα εμβολιάστηκαν 3.000 κάτοικοι του νησιού.
«Από 200-250 άτομα που εμβολιάζονταν, τώρα έχουμε καθημερινά 900 άτομα» ανέφερε ο Δημήτρης Κλάδος, υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου.
Μεγάλη είναι η αύξηση των εμβολιασμών και στον Πύργο Ηλείας, από 30-40 τους καλοκαιρινούς μήνες σε 120-130 καθημερινά.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού.
Έκκληση για εμβολιασμούς απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, από την Κομοτηνή, όπου περιοδεύει.
«Δεν είναι όπως μας είπανε μια πανδημία αυτή τη φορά το τέταρτο κύμα της αφορά μονάχα τους ανεμβολίαστους. Και πρέπει να προσέχουμε εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να φοράμε τις μάσκες μας ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους και να πείσουμε όσους περισσότερους και όσες περισσότερες μπορούμε για τον εμβολιασμό, για να σώσουμε ζωές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
«Έχουν περάσει 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία ότι αντιμετωπίζουμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.
«Eάν ακόμα κι αυτός που είναι εμβολιασμένος ή αυτός που είναι ανεμβολίαστος πηγαίνει στο νοσοκομείο και η ΜΕΘ δεν λειτουργεί θα πεθάνουν. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Τους ενδιαφέρει μόνο να κάνει εμβόλιο ο Έλληνας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνική Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Αυτή τη στιγμή θα είχαμε σωθεί αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι. Δυστυχώς έχουμε ένα τείχος διστακτικών ανθρώπων. Τι κάνεις με αυτούς τους ανθρώπους; Τους δαιμονοποιείς; Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τους πείθεις έναν-έναν» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης στον REAL FM.
Δύο νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο. Στη Θεσσαλονίκη, ένας 22χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος ήταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, και ένας 40χρονος στο Ιπποκράτειο.