7 ερωτήματα που προκύπτουν μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων

0
154

Τα νέα μέτρα είναι γεγονός και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κυκλοφορούν με 10ευρα στην τσέπη και να πληρώνουν δεξιά και αριστερά για να κινηθούν, όπου τους επιτρέπεται και όσο τους επιτρέπεται.

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους είναι γεγονός και θα ισχύουν από 13 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Όπως φαίνεται από την πρώτη ανάγνωση των μέτρων έχουν έναν στόχο. Να πιέσουν για εμβολιασμούς. Αλλιώς οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κυκλοφορούν με 10ευρα στην τσέπη και να πληρώνουν δεξιά και αριστερά για να κινηθούν, όπου τους επιτρέπεται και όσο τους επιτρέπεται.

Αυτό που δεν σηκώνει κουβέντα είναι η ανάγκη εμβολιασμού. Το αν τα μέτρα είναι τιμωριτικού χαρακτήρα ή όχι είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα Το βασικό ζητούμενο είναι λοιπόν αν μετά από αυτά τα μέτρα οι πολίτες που εμφανίζονται διστακτικοί ή αρνητικοί απέναντι στον εμβολιασμό θα πειστούν για το τσίμπημα. Η απάντηση θα δοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι ανακοινώσεις με τα νέα μέτρα δημιουργούν μια σειρά από ερωτήματα.

1) Αποτελούν εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων; Αυτοί εισηγήθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα για τους εναμβολίαστους ή όχι;

2)Γιατί με ένα rapid test των 10 ευρώ μπορείς να πας στο θέατρο ή στο σινεμά και δεν μπορείς να πας για καφέ ή στο εστιατόριο;

3)Γιατί οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, οι δάσκαλοι και οι καθητητές πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, ενώ οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί πρέπει να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα;

4)Τελικά οι ανεμβολίαστοι μπορούν να πάνε στην Εκκλησία; Και με ποια διαδικασία; Ειδική αναφορά για τις Εκκλησίες δεν γίνεται στα νέα μέτρα.

5)Γιατί αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι από τα δωρεάν rapid test του ΕΟΔΥ; Τα τεστ είναι μέσο επιδημιολογικής επιτήρησης.

6)Με ποια λογική οι ανήλικοι θα πρέπει να πληρώνουν 10 ευρώ για να κάνουν self test σε ιδιωτική μονάδα για να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ, Τρένα, Πλοία και αεροπλάνα; Δεν αρκούν τα δύο self test που θα κάνουν για να πάνε στο σχολείο;

7)Οι φοιτητές πώς βρίσκονται ξαφνικά με έξτρα τεστ; Γιατί πρέπει να πληρώνουν 80 ευρώ το μήνα για να κάνουν δύο rapid ενώ την ίδια στιγμή τα νέα μέτρα δεν αγγίζουν ιδιαιτέρως τους πλέον ευάλωτους, τους ηλικιωμένους…

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε τις ανακοινώσεις του λέγοντας πως τα τωρινά δεδομένα δείχνουν πως πλέον μιλάμε για μία πανδημία ανεμβολίαστων.

«Πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ –Covid είναι ανεμβολίαστοι», προσθέτοντας πως στόχος είναι από εδώ και στο εξής τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά.

«Επιλογή έχουμε και συνολικά έχουν εμβολιαστεί πλήρως κοντά στους 6 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Ήδη μετά τον 15αγουστο έχουν αυξηθεί οι αριθμοί», ανέφερε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας πως χρειάζονται περίπου 1 εκατ. Εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου-31 Μαρτίου 2022
Ως προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους:

Οι ανεμβολίστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα και τιμή του θα είναι στα 10 ευρώ. Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app.

Οι εργαζόμενοι και ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές, χορευτικές παραγωγές να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα.

Οι μαθητές θα λαμβάνουν 2 self tests ανά εβδομάδα δωρεάν από το κράτος.

Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test ανά εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

Όσοι ταξιδεύουν υποχρεώνονται να κάνουν ένα rapid test έως 48 ωρες πριν το ταξίδι. Τα παιδιά θα κάνουν self test και να το πληρώνουν.

Στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε ιδιωτικές δομές.

Οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ξέρουν ποιοι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι και να ζητούν τα ανάλογα έγγραφα.

Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση θα πρέπει να υπάρχει επισήμανση για χρήση μάσκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ