Το αυγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών Α, D και Β, σιδήρου, ασβεστίου και καλών λιπαρών οξέων. Θεωρείται μία σούπερ θρεπτική τροφή και δικαίως αξίζει μία θέση στη διατροφή μας.
Οι τρόποι για να τα μαγειρέψουμε, πολλοί και διαφορετικοί. Ο πιο εύκολος και υγιεινός, ωστόσο, είναι να τα βράσουμε. Ένα βραστό αυγό έχει 78 θερμίδες και είναι ένα σνακ ιδανικό για μεγάλους και παιδιά.
Το πιο δύσκολο σημείο όταν βράζουμε ένα αυγό είναι να το καθαρίσουμε αμέσως μετά.
Πώς θα καθαρίσετε το βραστό αυγό σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα;
Αρχικά μόλις βράσει το αυγό, βάλτε το κατευθείαν σε ένα μπολ με κρύο νερό ή κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Αφενός θα μπορείτε να το πιάσετε χωρίς να καείτε, αφετέρου με αυτόν τον τρόπο το αυγό θα γίνει ακόμα πιο σφιχτό και το ασπράδι θα μπορεί να διαχωριστεί πιο εύκολα από το τσόφλι.
Το δεύτερο μυστικό είναι στον τρόπο που θα τα καθαρίσετε. Μόλις έχετε κάνει την παραπάνω διαδικασία, δοκιμάστε το εξής:
-Τοποθετήστε το αυγό από την πλαϊνή του πλευρά πάνω στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας.
-Πιέστε το ελαφρώς με την παλάμη σας και κυλήστε το προς τα πάνω κι έπειτα προς τα κάτω συνεχόμενα.
-Τα τσόφλια θα έχουν πλέον σπάσει και θα μπορείτε να τα βγάλετε σε μερικά δευτερόλεπτα.
Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να βάλετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο νερό που βράζετε τα αυγά. Η μαγειρική σόδα θα αυξήσει το pH του ασπραδιού των αυγών, με αποτέλεσμα να γίνει πιο εύκολος ο διαχωρισμός τους από το τσόφλι.