Από το Σάββατο ξεκινούν τα νέα μέτρα: Αρνητικό τεστ σε Δημόσιο, τράπεζες, εμπορικά – Δύο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους

0
149

«Βασική σκέψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα», τόνισε στις έκτακτες έκτακτες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης, μετά το νέο σημερινό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας.

Από το Σάββατο θα υπάρξουν νέα μέτρα προσαρμογής, οριζόντια που θα αφορούν όλη την επικράτεια, ανέφερε.

Ειδικότερα:

Δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος.

Αρνητικό rapid test για ανεμβολίαστους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά κέντρα. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (super market), φαρμακεία, εκκλησίες.

Απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ενημέρωσε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ λέγοντας ότι λειτουργούν 1.300 κλίνες ΜΕΘ, σε προσωπικό και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Το βασικό μας όπλο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το εμβόλιο» υπογράμμισε ο υπουργός. Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε.

Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα μέτρα – Περιορισμοί θα αφορούν τους ανεμβολίαστους
Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού. «Η τρίτη δόση θωρακίζει. Από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο. Να προστρέξουμε για την τρίτη δόση» υπογράμμισε.

Ο Θάνος Πλεύρης συνέχισε λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Βασική σκέψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοοριστικά μέτρα. Θα επεκτείνουμε όλη την καμπάνια των εμβολιασμών».

«Θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα με περιορισμούς που θα αφορούν τους ανεμβολιασμένους πολίτες», είπε ακόμα.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα.

Την Παρασκευή ΚΥΑ με τις διευκρινίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή θα εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα αποσαφηνίζονται, μεταξύ άλλων:

Ποιοι ορίζονται ως εξωτερικοί χώροι, δεδομένου ότι λ.χ. τα τραπεζοκαθίσματα που περιβάλλονται από στέγαστρο και διαχωριστικά plexiglass σε καταστήματα εστίασης, έως τώρα θεωρούνται κλειστοί χώροι.
Self test θα δύνανται να πραγματοποιούνται έως την ενηλικίωση.

ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ