Αρωματικοί κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες είναι το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι τα Χριστούγεννα.

Συνταγές για κουραμπιέδες υπάρχουν πάρα πολλές αλλά αυτοί οι αφράτοι και μυρωδάτοι κουραμπιέδες του mamafagito.gr γίνονται με φρέσκο βούτυρο και αρωματίζονται με ανθόνερο.

ΥΛΙΚΑ:
300 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο (ανάμεικτο πρόβειο και αγελαδινό), σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμάρια αμύγδαλα, ασπρισμένα και καβουρδισμένα
250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι κονιάκ (30 ml )
½ κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 αμπούλες
1 κουταλιά ανθόνερο
ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
Ανθόνερο
250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χονδροκόβουμε.
Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη. Μετά χώρια κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν και μετά σε δυνατή ταχύτητα για είκοσι περίπου λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε τη βανίλια, το ανθόνερο και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το χτυπητήρι στο φτερό και σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρές μπαλίτσες, τους πιέζουμε λίγο από πάνω και τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αραιά γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά στους 180 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο σας. (Θα είναι μαλακοί μόλις βγουν αλλά όταν κρυώσουν θα σφίξουν).
Τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Με ένα μπουκαλάκι με σπρέι ραντίζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες με το ανθόνερο και από τις δυο μεριές.
Τους μεταφέρουμε σε στεγνή επιφάνεια να είναι ανάποδα και κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη από πάνω. Τους γυρίζουμε και ξανακοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σημείωση 1: Η ζάχαρη άχνη που περισσεύει, μπορεί να ξανακοσκινιστεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Σημείωση 2: Μην βάλετε το χημικό ανθόνερο που πωλείται εδώ στην Ελλάδα.  Χρησιμοποιήστέ το μόνο εάν ξέρετε ότι είναι γνήσιο ανθόνερο ή εάν το φτιάχνετε μόνοι σας.

Καλά Χριστούγεννα!

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social

2,687ΥποστηρικτέςΚάντε Like
144ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
383ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Πρόσφατα