Ασφαλής ύπνος για το νεογέννητο

0
158

Και επιτέλους ήρθε η μέρα που γυρίσατε με το μωράκι σας στο σπίτι!

Για πολλές μανούλες είναι πιο καθησυχαστικό, αλλά και πιο πρακτικό, να έχουν την κούνια του μωρού, ειδικά για τους πρώτους μήνες, στο δωμάτιο τους.

Οι απόψεις των ειδικών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα διίστανται, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς είναι εκείνοι που επιλέγουν να κρατήσουν τα μωράκια τους, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες του ύπνου, στο δωμάτιό τους.

Όμως, όπου και να κοιμάται το μικρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του πρέπει να προσέξετε μερικούς απλούς κανόνες για να του εξασφαλίσετε έναν ασφαλή ύπνο. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες συστάσεις από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για τον ασφαλή ύπνο των βρεφών.

Ο πρώτος κανόνας για την ασφάλειά του, είναι το πώς το βάζουμε για ύπνο. Να ξέρετε ότι είναι προτιμότερο να βάζετε το μωράκι σας ανάσκελα, καθώς ο ύπνος στα πλάγια μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνος. Μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια σαν σφήνες για να εξασφαλίσετε ότι το μικρό σας θα παραμείνει σε πλάγια θέση. Παρόλα αυτά, εάν το μωράκι σας έχει γυρίσει μόνο του σε πλάγια θέση ή μπρούμυτα, μπορείτε να το αφήσετε να συνεχίσει τον ύπνο του, πάντα όμως με παρακολούθηση.
Αν το μωρό σας αποκοιμηθεί στο καρεκλάκι αυτοκινήτου, στο καρότσι, ή στο ρηλάξ, θα πρέπει να το μετακινήσετε το συντομότερο δυνατό, σε ένα κατάλληλο μέρος εάν δεν μπορείτε να το βάλετε στην κούνια του. Θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε τον ύπνο πάνω σε καρέκλες, καναπέδες, κρεβάτια νερού ή σε μεγάλες μαξιλάρες. Το σημείο θα πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές.
Η καλύτερη και ασφαλέστερη κούνια για το βρέφος σας είναι η άδεια κούνια. Μην τοποθετείτε τίποτα που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο παγίδευσης ή παρεμπόδισης της αναπνοής. Μέχρι τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του, μη χρησιμοποιείτε διακοσμητικά μαξιλαράκια, κουβερτούλες, λούτρινα ή και καλύμματα για τα κάγκελα της κούνιας που μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα για το μωρό σας.
Το ιδανικό θα είναι, αν θέλετε το μωράκι σας στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, να το κρατήσετε στην κούνια του, πολύ κοντά στο δικό σας κρεβάτι, ώστε να μπορείτε να το φτάνετε με το χέρι σας. Με αυτό το τρόπο θα μπορείτε εύκολα να το ελέγξετε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή και να το θηλάσετε, χωρίς να το εκθέσετε στις «παγίδες» του κρεβατιού σας.
Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας τόσο το βοηθάτε να έχει έναν πιο ήρεμο και ασφαλή ύπνο. Για τον ίδιο λόγο, φροντίστε να ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού του. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί, πιθανότατα έχουν προστατευτική επίδραση και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Κρατήστε το μωρό σας μακριά από χώρους με καπνό. Εάν καπνίζετε και δεν έχετε καταφέρει να το κόψετε, τουλάχιστον κρατήστε το δωμάτιο του μικρού σας, αλλά και το δικό σας, αν το μωρό σας κοιμάται και εκεί, καθαρό από καπνό. Καλό φυσικά θα ήταν να μην καπνίζετε οπουδήποτε κοντά στο μωρό σας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και όταν αυτό δε κοιμάται!
Διατηρείτε το δωμάτιο όπου κοιμάται σε μια λογική θερμοκρασία και μη το σκεπάζετε ή το ντύνετε με παραπάνω ρούχα από ό,τι θα φορούσατε και εσείς. Εάν για κάποιο λόγο ανησυχείτε ότι το μωρό σας μπορεί να κρυώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκεπάσματα ή ρουχαλάκια ύπνου που είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν τα μωρά ζεστά χωρίς να τα υπερθερμαίνουν ή να καλύπτουν το κεφάλι τους. Μια ιδανική θερμοκρασία για το μωρό σας είναι γύρω στους 20ο βαθμούς Κελσίου.
Μην επαναπαύεστε στη χρήση της ενδοεπικοινωνίας, για να ελέγχετε τον ύπνο του. Είναι απαραίτητο να κάνετε οι ίδιοι συχνούς ελέγχους κατά τη διάρκεια του ύπνου του, για να είστε βέβαιοι ότι είναι όλα καλά.
Η ασφάλεια στο ύπνο, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους γονείς που έχουν μωράκια, ειδικά όταν αυτά διανύουν το πρώτο έτος της ζωής τους. Ακολουθήστε τους απλούς κανόνες που αναφέρονται παραπάνω και δημιουργήστε ένα περιβάλλον ήρεμο και καθαρό, για να μπορέσετε να προσφέρετε στο μωρό σας έναν ευεργετικό, για την ανάπτυξή του, ύπνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here