Δες πώς θα υπολογίσεις πανεύκολα πότε ξεκινούν οι γόνιμες μέρες σου

0
391

Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος πρέπει έστω και ένα σπερματοζωάριο του άνδρα να συναντηθεί με το ωάριο της γυναίκας τις ημέρες της ωορρηξιας, δηλαδή τις γόνιμες μέρες.

Στην ωορρηξία, το ώριμο ωάριο φεύγει από την ωοθήκη και αρχίζει να κινείται μέσα στη σάλπιγγα. Εντός των επόμενων 24 ωρών, έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιηθεί.
Οι γόνιμες ημέρες μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τη διάρκεια του κύκλου.

Γνωρίζοντας λοιπόν τον δικό σας κύκλο μπορείτε να προβλέψετε με σχετική ακρίβεια τις ευνοϊκές ημέρες, όπως επίσης την πιθανή ημερομηνία της επόμενης περιόδου.

Εάν ο κύκλος σας είναι σταθερός μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τις γόνιμες ημέρες σας. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Δηλαδή σε έναν κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα. Οι 3 ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία της γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης.

Ωστόσο επειδή κάθε κύκλος μπορεί να έχει τις διακυμάνσεις του, τις περισσότερες φορές, είναι λίγο δύσκολο για μια γυναίκα να καθορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μια γυναίκα μπορεί έστω και κατά προσέγγιση να υπολογίσει πότε είναι οι γόνιμές μέρες.

Η μια είναι η θερμομετρική μέθοδος βάση της οποίας η θερμοκρασία του σώματος μιας γυναίκας αυξάνει κατά τις ημέρες της ωορρηξίας. Μια άλλη μέθοδος στηρίζεται στην αλλαγή της σύστασης και της ποσότητας της τραχηλικής βλέννας. Τέλος υπάρχουν ειδικά τεστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπολογίζουν την εκκριτική αιχμή μιας ορμόνης της LH που λαμβάνει χώρα κάποιες ώρες πριν από την ωορρηξία.

Οι μέθοδοι αυτοί όμως έχουν περιορισμένη αξιοπιστία. Είναι συνεπώς προτιμότερο να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Αυτός θα την υποβάλει σε επαναλαμβανόμενα κολπικά υπερηχογράφηματα που μπορούν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την ωορρηξία μέχρι και 48 ώρες πριν συμβεί.

Αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα έχει απαραίτητα και εγκυμοσύνη, αφού σε ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων οι προσπάθειες καταλήγουν σε αποβολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ