Εκμέκ κανταϊφι

0
317

Εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί. Και εκμέκ κανταϊφι το γλυκό που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε γιατί συνδυάζει την Ανατολή με το σιρόπι της και μια σαντιγούλα με ευρωπαϊκή προέλευση. Βέβαια, στην κλασική του εκδοχή σερβίρεται με βουβαλίσιο, πλούσιο καϊμάκι, κάτι που δύσκολα βρίσκεις.Επιπλέον το εν λόγω καϊμάκι κοστίζει κάτι παραπάνω-σε χρήμα αλλά και σε θερμίδες.

Πάμε να δούμε τη συνταγή του mamafagito.gr

Υλικά
300 γρ κανταΐφι
150 γρ βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:
380 ml νερό
600 γρ ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
65 γρ κορν φλάουρ
230 γρ ζάχαρη
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
55 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια

Για τη σαντιγί:
450-500 ml κρέμα γάλακτος κρύα με 35% λιπαρά
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
70 γρ χοντροκομμένα αμύγδαλα ψημένα

Εκτέλεση
Ξάνω το κανταίφι, μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180*C μέχρι να ροδίσει, για 40 λεπτά περίπου.
Παράλληλα φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα να βράσουν για 5 λεπτά. Το κατεβάζω από την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
Όταν ετοιμαστεί το κανταΐφι, όπως είναι ζεστό του ρίχνω διάσπαρτα το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα βάζω το κρύο γάλα και μέσα του διαλύω το κορν φλάουρ.
Βάζω στην ίδια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
Αφήνω το γάλα να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω λίγο από το γάλα της κατσαρόλας (σταδιακά 2 κουταλιές). Έπειτα επαναφέρω το μείγμα σε δυο δόσεις στην κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς (αν φοβάμαι μην ψηθούν τα αυγά, όταν λιώσει η ζάχαρη και ζεσταθεί το γάλα, βγάζω από την εστία την κατσαρόλα, κάνω την ανάμειξη όπως παραπάνω κι έπειτα την επαναφέρω πάλι στην φωτιά).
Ανακατεύω με την κουτάλα απαλά αλλά συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει σε κρέμα.
Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτω το κρύο βούτυρο, ανακατεύω να λιώσει και ρίχνω την κρέμα σε ένα επίπεδο σκεύος, σκεπάζοντας την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της (για να μην δημιουργηθεί κρούστα).
Την αφήνω να κρυώσει τελείως.
Για την σαντιγί χτυπάω με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σφίξει δημιουργώντας κορυφές. Την σκεπάζω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.
Μοντάρω το εκμέκ αφού έχει κρυώσει καλά το κανταΐφι. Με το σύρμα ανακατεύω πρώτα την κρέμα να ενωθεί και να αφρατέψει και την απλώνω ομοιόμορφα πάνω του.
Συνεχίζω όμοια με τη σαντιγί.Τέλος πασπαλίζω με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Βάζω στο ψυγείο να κρυώσει για όλη τη νύχτα.
To mamafagito.gr σας εύχεται καλή απόλαυση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ