Γιατί ξυπνάει το μωρό μου όταν πάω να το βάλω στην κούνια;

0
132

Γιατί ξυπνάει το μωρό μου όταν πάω να το βάλω στην κούνια;

Έχετε καταφέρει να αποκοιμηθεί το μωρό στην αγκαλιά σας ή στο καρότσι κι ετοιμάζεστε να το πάτε στην κούνια του. Και μόλις το ακουμπάτε εκείνο ξυπνάει και συνήθως κλαίει.
Μην απογοητεύεστε, συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους γονείς.

Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό.
Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι: Πρώτον είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο κύκλος του ύπνου σε ένα μωρό είναι διαφορετικός από εκείνον του ενήλικα. Δεύτερον όπως υποστηρίζουν οι παιδίατροι, χρειάζονται έως και 20 λεπτά για τα μωρά για να καταλήξουν σε βαθύ ύπνο που σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί εύκολα να διαταραχθεί, αν δεν περάσει αυτό το 20λεπτο.

Ωστόσο κάποιοι γονείς έχουν παρατηρήσει πώς το να περιμένουν δεν είναι λύση. Δυστυχώς – ή ευτυχώς, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς – δεν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε ή να αλλάξετε.

Τα βρέφη βιολογικά αισθάνονται κίνδυνο μόλις διαχωρίζονται από τους φροντιστές τους. Αισθάνονται μέσω του δέρματός τους ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει και τους λείπει η απαλότητα της αφής της μαμάς τους, η θερμότητα του σώματός της, η μυρωδιά του γάλακτος (αν θηλάζουν), οι κινήσεις της, η αναπνοή της και το στήθος της. Έχουν λοιπόν την αίσθηση ότι προστατεύονται κι ότι κάτι επικίνδυνο έχει συμβεί μόλις τα ακουμπήσουν στο κρεβατάκι. Τα βρέφη λοιπόν ξυπνάνε μόλις βρεθούν στο κρεβατάκι τους επειδή φοβούνται την εγκατάλειψη. Βέβαια σε αντίθεση με τον εγκέφαλο ενός ενήλικα, ο εγκέφαλος ενός μωρού που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί αρκετά, δεν είναι ακόμα σε θέση να καταλάβει ότι μπορεί κάποιο άλλο πρόσωπο πέρα από τη μαμά του, να το ακουμπήσει κάτω. Αυτό συμβαίνει περίπου στους 6 – 9 μήνες, όταν εμφανίζεται και το άγχος του αποχωρισμού. Δεν βάζει λοιπόν επίτηδες τα κλάματα ώστε να το πάρετε αγκαλιά. Αισθάνεται απλά απροστάτευτο και το μόνο που χρειάζεται είναι μια σταθερή ρουτίνα και περιβάλλον».
Αν λοιπόν έχετε ένα μωράκι 2 μηνών, σκεφτείτε ότι το μωρό βρίσκεται στον κόσμο μας μόλις οκτώ εβδομάδες. Είναι λοιπόν λογικό να είναι προσκολλημένο πάνω σας και να αισθάνεται απροστάτευτο όταν το αφήνετε έστω και για λίγο. Δεν μπορεί να καταλάβει πώς πάτε στη δουλειά και ότι θα επιστρέψετε σε λίγο. Μέχρι τότε, θα πρέπει να θυμάστε ότι η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η φροντίδα είναι το κλειδί για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει μια ασφαλή αίσθηση της εμπιστοσύνης, της ανεξαρτησίας και της αυτοεκτίμησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here