Η γενιά του “μέσα”

0
351

Πόσο χρόνο περνάς μέσα στο σπίτι σου; Πιθανόν περισσότερο απ’ ότι νομίζεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος Ευρωπαίος περνάει το 66% της ημέρας του κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους, με κάποιες άλλες να ισχυρίζονται ότι το ποσοστό σε κάποιες χώρες ξεπερνάει και το 90%.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δε συνειδητοποιούμε ότι το γεγονός αυτό είναι καταστροφικό τόσο για την υγεία μας όσο και για την ποιότητα της ζωής μας, όσο ακριβώς η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Επίσης πιθανόν δε γνωρίζουμε ότι η μόλυνση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας είναι μεγαλύτερη απ’ ότι έξω. Η κακή ποιότητα αέρα στα σπίτια, στον εργασιακό μας χώρο και στα σχολεία μας συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα και άλλα αναπνευστικές παθήσεις, με καρδιακά νοσήματα και με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Επιπλέον αν περνάς τόσο πολύ χρόνο κλεισμένος μέσα στο σπίτι, δεν έρχεσαι σε επαφή με το φως της ημέρας, πράγμα το οποίο οδηγεί σε φτωχή εγκεφαλική λειτουργία, κακή ποιότητα ύπνου, άσχημη διάθεση και έλλειψη παραγωγικότητας.

Η μόλυνση μέσα στα σπίτια μας
Η έκφραση «μόλυνση της ατμόσφαιρας» μας φέρνει στο νου συνήθως την καμινάδα κάποιου εργοστασίου ή τον γκρίζο ουρανό μιας πόλης. Ωστόσο ο αέρας μέσα στα σπίτια μας μπορεί να είναι μέχρι και 5 φορές πιο μολυσμένος απ’ ότι έξω.

Γιατί;

Επειδή ο αέρας μέσα στα σπίτια μας είναι ο ίδιος όπως και έξω από αυτά, μόνο που εμφανίζεται επιβαρυμένος με επιπλέον μόλυνση από τα υλικά που μας περιβάλλουν. Τα πάντα, από τα χρώματα στους τοίχους και τα απορρυπαντικά, μέχρι τα πλαστικά παιχνίδια και τα χαλιά ή τις κουρτίνες ή οτιδήποτε συγκρατεί σκόνη, μπορούν να προκαλούν μόλυνση. Τα παιδικά δωμάτια μάλιστα, είναι συνήθως τα πιο μολυσμένα δωμάτια του σπιτιού!!!

Το μαγείρεμα, τα κεριά ή το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η υγρασία δημιουργεί μούχλα, της οποίας τα σπόρια μολύνουν τον αέρα.

Για να μη μιλήσουμε για την απουσία ηλιακού φωτός! Ως είδος χρειαζόμαστε το φως. Έχουμε εξελιχθεί ωστόσο σε όντα κλεισμένα μέσα στη σπηλιά τους.

Η έλλειψη ηλιακού φωτός οδηγεί σε απορύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας, του 24-ωρου φυσικού ρολογιού που λέει στο σώμα μας πότε να ξυπνήσει και πότε να κοιμηθεί. Αν ο κιρκάδιος ρυθμός διαταράσσεται συχνά, έχουμε κακή ποιότητα ύπνου, κακή εγκεφαλική λειτουργία και γενικότερα προβλήματα υγείας.

Η ζωή σου…μέσα
Η κακή ποιότητα αέρα επηρεάζει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν και βραχυπρόθεσμες συνέπειες, όπως βήχας, πονοκέφαλοι, πονόλαιμος και ερεθισμός των ματιών.

Το φως μέσα στο σπίτι σου μπορεί να φαντάζει αρκετό, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί το φως που χρειαζόμαστε για να βλέπουμε καλά είναι πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται το κιρκάδιο ρολόι μας. Το φως μέσα στο σπίτι συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 lux (lux είναι μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας. Σκέψου ότι φωτεινότητα 500 lux σε μια κουζίνα μπορεί να επιτευχθεί με ένα φωτιστικό σώμα με λαμπτήρα φωτισμού 12.000 lumens). Αν κάτσεις δίπλα στο παράθυρο δέχεσαι γύρω στα 3.000 lux. Έξω τα επίπεδα φωτεινότητας κυμαίνονται ανάμεσα στα 10.000 και 100.000 lux: αρκετά για να ρυθμίσουν το κιρκάδιο ρολόι σου σε μόλις 30 λεπτά έκθεσης στο φως.

Το φως διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το κιρκάδιο ρολόι είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου μας και για να λειτουργήσει χρειάζεται το ηλιακό φως.

Η έλλειψη ηλιακού φωτός διαταράσσει τον ύπνο μας, κάτι το οποίο μας καθιστά λιγότερο παραγωγικούς, με μικρότερη ικανότητα μάθησης και πιο επιρρεπείς στα λάθη.

Σκέψου ότι οι μαθητές που βρίσκονται σε σχολικές αίθουσες, όπου μπαίνει άπλετο ηλιακό φως, εμφανίζουν κατά 15% καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μαθηματικών. Υπάλληλοι οι οποίοι κοιτάνε σε παράθυρο έχουν 10-25% καλύτερη επίδοση σε τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας και μνήμης από αυτούς που δεν έχουν θέα σε παράθυρο.

Για ένα πιο υγιεινό σπίτι
Τι μπορείς να κάνεις:

1.Βρες τον τρόπο να βγαίνεις έξω στο φως εσύ και τα παιδιά σου κάθε μέρα.
2.Σιγουρέψου ότι δέχεσαι μεγάλη ποσότητα ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα κοιμήσου σε απόλυτο σκοτάδι, σεβόμενος τον κιρκάδιο ρυθμό σου.
3.Αέρισε το σπίτι τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.
4.Περιόρισε τις πηγές υγρασίας – για παράδειγμα, κάνε μπάνιο έχοντας το παράθυρο ή τον εξαεριστήρα ανοιχτό.
5.Μην στρώνεις χαλιά στο σπίτι ή αν στρώσεις καθάριζε τα πολύ συχνά.
6.Όταν μαγειρεύεις άνοιγε πάντα τον απορροφητήρα και ένα παράθυρο.
7.Μην στεγνώνεις ρούχα μέσα στο σπίτι.
8.Μην καις κεριά μέσα στο σπίτι
9.Καθάριζε το σπίτι τακτικά.
Το ιδανικό θα ήταν να ζούμε μέσα σε σπίτια φιλικά προς τον άνθρωπο, φτιαγμένα με βιώσιμα υλικά, με μεγάλα παράθυρα και με τα πιο σημαντικά δωμάτια του σπιτιού προσανατολισμένα προς το νότο, ώστε να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη έκθεση στο φως.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ζωής που πιστεύουμε ότι ζούμε και αυτής που ζούμε στην πραγματικότητα. Η γνώση και η συνειδητοποίηση αποτελούν το πρώτο βήμα για μια πιο ποιοτική ζωή!

e-mama.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ