Η καλύτερη μαρινάδα για μπριζόλες

0
292

Η μαρινάδα είναι ένα υγρό μείγμα μέσα στο οποίο αφήνουμε να μείνει κρέας, ψάρι ή φρούτα, προκειμένου να τους προσδώσουμε επιπλέον άρωμα, αλλά και για να τα μαλακώσουμε. Επίσης, βοηθάει τα τρόφιμα να συντηρηθούν περισσότερο. Υπάρχουν δυο ειδών μαρινάδες, ωμές και βρασμένες. Ο χρόνος μαριναρίσματος ποικίλλει από λίγα λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες ή ακόμη και ημέρες, ανάλογα με το υλικό που μαρινάρεται.

Η μαρινάδα οφείλει το όνομά της στο θαλασσινό νερό (aqua marina) που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για το μαρινάρισμα.

Το μαρινάρισμα αποτελεί μια από τις παλαιότερες τεχνικές προετοιμασίας και συντήρησης τροφίμων και παλαιότερα τα κύρια συστατικά της ήταν: κρασί, ξίδι, θαλασσινό νερό, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά. Στις μέρες μας, εκτός από τα υλικά αυτά, συναντάμε συχνά στα υλικά της μαρινάδας το λεμόνι και τη ζάχαρη. Πολλές διάσημες συνταγές σε όλο τον κόσμο απαιτούν μαρινάρισμα: στην Ινδία το κοτόπουλο ταντούρι (tandoori), στη Σκανδιναβία ο σολομός γκράβλαξ (gravlax), στο Περού τα ψάρια σεβίτσε (ceviche), στην Ελλάδα ο γαύρος μαρινάτος κ.ά.

Το mamafagito.gr σας παρουσιάζει τη νούμερο 1 συνταγή για μαρινάδα που θα απογειώσει τη γεύση της μπριζόλας σας.

Υλικά

4 μοσχαρίσιες μπριζόλες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 λεμόνι κομμένο σε κομμάτια μαζί με τη φλούδα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. μουστάρδα

1 κ.γ. μέλι

1 κ.γ. πάπρικα

1 κ.γ. ρίγανη

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε τη μαρινάδα. Αλείφουμε καλά να πάει παντού. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.

Ψήνουμε τις μπριζόλες στο φούρνο  στην ψησταριά ή στο σχαροτήγανο. Ο χρόνος εξαρτάται από το πώς τις θέλετε ψημένες… rare, medium ή well done.

Καλή επιτυχία!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ