Οι απορίες του παιδιού για το ανθρώπινο σώμα

0
391

Οι απορίες των παιδιών για το ανθρώπινο σώμα δεν είναι –και δεν πρέπει να είναι– θέμα ταμπού, ούτε θα πρέπει να ξεκινάει στην εφηβεία. Ξεκινώντας την από νωρίς, βοηθάμε τα παιδιά να ανακαλύψουν το σώμα τους, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να μάθουν πώς να προστατεύονται.Μη φοβάστε τις απορίες των παιδιών σας…
Κάθε φορά που το παιδί σας κάνει μία ερώτηση εσείς δεν έχετε παρά να του απαντήσετε με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο δίνοντάς του την εντύπωση ότι έχετε πάρει στα σοβαρά την ερώτησή του.
Απαντήστε του πάντα καθαρά και ολοκληρωμένα, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που μπορεί να αντιληφθεί ανάλογα με την ηλικία του.
Μην πέσετε στην παγίδα να δώσετε πληροφορίες για πράγματα που δεν ρώτησε. Οι πολλές λεπτομέρειες δημιουργούν σύγχυση, θα το μπερδέψουν και ενδεχομένως να καταλήξουν σ’ ένα επόμενο «γιατί».
Προσπαθήστε να δείχνετε υπομονή ακόμα κι όταν επαναλαμβάνει τις ίδιες ή κάνει τις πιο απίθανες ερωτήσεις. Μη νομίζετε ότι μια φορά αρκεί για την ενημέρωση του παιδιού. Είναι μια διαρκής διαδικασία, που φτάνει μέχρι την εφηβεία.
Οι απορίες των παιδιών σχετικά με το σώμα είναι απόλυτα φυσιολογικές.
Το mamafagito.gr σας συμβουλεύει να προσπαθείτε να καλύπτετε το παιδί με τις απαντήσεις σας, ώστε να μην απευθύνεται αλλού για πληροφορίες, οι οποίες είναι συχνά αμφίβολης ποιότητας.
Από τα λόγια και από τη στάση σας το παιδί παίρνει τα μηνύματα για τις σχέσεις των δυο φύλων.
Aπαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού άμεσα, χωρίς υπονοούμενα.
Mη φοβάστε και μην αποφεύγετε την αλήθεια, για να μη δημιουργηθούν στο παιδί περιττοί φόβοι.
Στα βιβλιοπωλεία μπορείτε να προμηθευτείτε έγκυρα επιστημονικά βιβλία με οδηγίες και συμβουλές για τους γονείς.ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ