Οι Επιπτώσεις της Παχυσαρκίας στην Αρθρίτιδα Γόνατος -Από τον Dr Αντώνη Α Θεοδωρίδη

0
230

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης (βιογραφικό εδώ)
MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)
Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος
Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις
Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Imperial College, London
Μαρούσι, Αθήνα
www.theodorideskneesurgeon.gr
6940869069

Facebook photo 1

Οι Επιπτώσεις της Παχυσαρκίας στην Αρθρίτιδα Γόνατος 

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια πανδημία, με τo 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να πάσχει από υπερβολικό βάρος και το 15% από παχυσαρκία. Από τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2008 στην Ελλάδα, το 54% του ενήλικου πληθυσμού ήταν υπέρβαροι και το 20% ήταν παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αλλά είναι ο πιο τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη και εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Η παχυσαρκία ορίζεται ως Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερος από 30kg/m2. Τα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30 έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε σχέση με εκείνα με φυσιολογικό ΔΜΣ (λιγότερο από 25). Η απώλεια 10% του βάρους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον πόνο στο γόνατο και τη λειτουργικότητα κατά σχεδόν 30%. Κάθε 10kg απώλειας βάρους μπορεί να μειώσει το φορτίο στα γόνατα κατά τέσσερις φορές περισσότερο, δηλ. 40kg. Μια αύξηση 5 μονάδων του ΔΜΣ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος κατά 35%.

unnamed

Οι υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες έχουν 5 και 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα αντιστοίχως να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα από ότι αν είχαν φυσιολογικό βάρος.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών σοβαρών νοσημάτων και επομένως η μείωση του βάρους θα βοηθούσε στην ελάττωση της εκδήλωσης παθήσεων όπως στεφανιαία νόσος, διαβήτης (τύπου 2), υπέρταση, εγκεφαλικό, καρκίνος, πολυαρθραλγία και οσφυαλγία, μειωμένη αντοχή στην άσκηση, χαμηλή εμπιστοσύνη και κατάθλιψη.

Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην αρθρίτιδα γόνατος, διάφορες μετρήσεις της παχυσαρκίας, πως γίνετε η διάγνωση, οι επιπτώσεις απώλειας βάρους και μερικές συμβουλές για το πως να χάσετε κιλά.

Οι Επιπτώσεις της Παχυσαρκίας στην Αρθρίτιδα Γόνατος 
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/pachysarkia-kai-arthritida-gonatos

Αρθρίτιδα του γόνατος
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

Άρθρωση του γόνατος
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthrosi-gonatos

Ολική αρθροπλαστική γόνατος
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/oliki-arthroplastiki-gonatos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ