Ψώνια με click away για τους ανεμβολίαστους;

0
368

Με καταιγιστικούς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, για τα νέα μέτρα, αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει την Ελλάδα.

Το σενάριο να λειτουργεί το λιανεμπόριο για εμβολιασμένους ζεστάθηκε και πάλι, ενώ την ίδια στιγμή με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια, έχει παραχωρηθεί η εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να μπορεί να επεκτείνει τους κλάδους που θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ανάλογα με την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και τις ανάγκες αντιμετώπισής της!

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει στα χέρια του το κομμάτι του υποχρεωτικού εμβολιασμού και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον για τους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους θα καταστεί ενδεχομένως ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού υποχρεωτικός.

Με την τροπολογία προβλέπεται η επίδειξη από τους εργαζόμενους του πιστοποιητικού εμβολίου ή βεβαίωσης νόσησης στους εργοδότες τους, καθώς και της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και των φροντιστών πρόνοιας. Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Λιανεμπόριο μόνο για εμβολιασμένους
Το σενάριο για εμβολιασμένους στο λιανεμπόριο από Σεπτέμβριο ζεστάθηκε και πάλι. Ουσιαστικά πρόκειται για το μοντέλο που ισχύει σε ψυχαγωγία και εστίαση και έχει ως στόχο να αυξήσει την πίεση σε όσους διστάζουν μπροστά στο εμβόλιο.

Αυτό είναι που εξετάζεται να επεκταθεί από τις αρχές Φθινοπώρου και στο λιανεμπόριο στους εσωτερικούς χώρους, δηλαδή να ανοίγουν οι πόρτες των καταστημάτων λιανικού εμπορίου αποκλειστικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αντίθετα, κανέναν περιορισμό δεν θα έχουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Το ενδεχόμενο αυτό πάντως κάνει τους εμπόρους να αγωνιούν καθώς σύμφωνα με το OPEN, αυτή τη στιγμή, ένας στους δύο καταναλωτές είναι ανεμβολίαστος.

Οι έμποροι δε συμφωνούν με το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς, όπως σημειώνουν, δεν θέλουν να φτάσουν στο σημείο να τσακώνονται με τους πελάτες τους, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν πως αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στην πτώση του τζίρου των καταστημάτων. Ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα: «Πώς θα εξυπηρετούμε τους ανεμβολίαστους;, τι θα γίνει με τους υπαλλήλους μας εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους;». O πρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύουν την υγεία αλλά και την λειτουργία της αγοράς».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το OPEN, τα μέτρα στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους βρίσκονται υπό διαμόρφωση με την εικόνα της πανδημίας να παίζει καθοριστικό ρόλο για το πότε και εάν θα εφαρμοστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ