Πυξ Λαξ: Γιατί άλλαξαν την δημοσίευση για τον πρώην ντράμερ τους που κατηγορείται για παιδοφιλία

0
38

Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η είδηση ότι ο ντράμερ των Πυξ Λαξ κατηγορείται για υπόθεση παιδοφιλίας σε κοριτσάκι 6 ετών.

Πρόκειται για τον 71χρονο σήμερα Γ. Γ. ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, πρωτόδικα ενώπιον του ΜΟΔ Αθηνών, τον Απρίλιο του 2019, είχε καταδικαστεί κατά πλειοψηφία 5-2 ένοχος αποπλάνησης ανηλίκου, που δεν είχε συμπληρώσει τα 12 έτη και του επεβλήθη ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς ελαφρυντικά. Ο κατηγορούμενος όμως άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, υπό τον όρο της εμφάνισής του στο Α.Τ. της κατοικίας του δύο φορές τον μήνα.

Στις 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και θα κριθεί η τύχη του μουσικού. Ο 71χρονος Γ.Γ. πρωτόδικα όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso», επικαλέστηκε την απουσία μαρτύρων, ενώ κυρίως προσπάθησε να βγάλει το παιδί «τρελό», ισχυριζόμενος ότι ήταν καταθλιπτικό, χειριστικό και ότι «κάπου αλλού τα είχε δει αυτά που του καταμαρτυρεί».

Οι αναρτήσεις των Πυξ Λαξ
Μετά τα δημοσιεύματα, το δημοφιλές συγκρότημα των Πυξ Λαξ έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις.

Οι Πυξ Λαξ στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι έχουν πάψει να συνεργάζονται με τον εν λόγω ντράμερ εδώ και χρόνια για άσχετους λόγους, ενώ δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό «δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε κάτι τόσο προσωπικό γι αυτόν αλλά και οποιονδήποτε άλλο από τους εκατοντάδες που έχουν συνεργαστεί μαζί μας στο παρελθόν».

Στη συνέχεια δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο ανήλικο θύμα και στην οικογένειά του «που βίωσε κάτι τόσο βάναυσο κι αποτρόπαιο για την ψυχή του και το σώμα του, όπως και σε κάθε θύμα τέτοιων καταστάσεων που δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψουν και μας συγκλονίζει κάθε φορά».

Ωστόσο, αυτή είναι η τρίτη ανακοίνωση του συγκροτήματος. Όπως προκύπτει από παρατηρητικούς χρήστες των social media οι Πυξ Λαξ λίγη ώρα αργότερα, μετά τα οργισμένα σχόλια, έσπευσαν να διορθώσουν αρχικά και εν συνεχεία να την διαγράψουν και να ανεβάσουν μια νέα ανάρτηση με δύο ουσιώδεις διαφορές:

Αναφερόμενοι στο κοριτσάκι, στην πρώτη ανάρτηση εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους και την βαθιά τους λύπη «σ αυτή την οικογένεια και σ αυτό το κορίτσι αν βίωσε κάτι τόσο βάναυσο κι αποτρόπαιο για την ψυχή του και το σώμα του». Στη συνέχεια διόρθωσαν το αν με το πού: «Σ’ αυτό το κορίτσι που βίωσε κάτι τόσο βάναυσο κι αποτρόπαιο για την ψυχή του και το σώμα του». Έτσι, στην δεύτερη ανάρτησή τους οι Πυξ Λαξ άλλαξαν μία λέξη, ουσίας. Ένας υποθετικός σύνδεσμος το «αν», έγινε το κατηγορηματικός σύνδεσμος «που».
Επίσης, στο πρώτο κείμενο οι Πυξ Λαξ ανέφεραν ότι έχουν πάψει να συνεργάζονται εδώ και δέκα χρόνια με τον συγκεκριμένο ντράμερ, και ότι από τον Μάρτιο του 2012 για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που κατηγορείται και στο διάστημα αυτό δεν υπήρχε καμία επαφή μαζί του. Στη συνέχεια ανέβασαν τη διόρθωση που προαναφέραμε με το «αν» και το «που» αλλά κράτησαν την ημερομηνία.

Η διορθωμένη ανάρτηση των Πυξ Λαξ

Στη νέα, τρίτη ουσιαστικά ανάρτησή που ανέβασαν τελικά οι Πυξ Λαξ, έλειπε η χρονολογία: «Ο συγκεκριμένος μουσικος που αναφέρεται στα δημοσιεύματα έχει πάψει να συνεργάζεται με το συγκρότημα εδώ και χρόνια» αναφέρεται. Και αυτό γιατί το 2018 – και ενώ είχε ξεκινήσει η δίκη – οι Πυξ Λαξ συνεργάστηκαν ξανά με τον συγκεκριμένο μουσικό για τη μία συναυλία που έδωσαν για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του συγκροτήματος.

Ολόκληρη η τελευταία ανακοίνωση των Πυξ Λαξ για τον ντράμερ

«Θελουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σε σχέση με χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα που σοκαρισμένοι είδαμε και αναφέρουν το όνομα της μπαντας .Οι Πυξ Λαξ ιδρύθηκαν το 1989 και ήταν ο Μπαμπης Στόκας ο Φιλιππος Πλιατσικας κι ο Μανος Ξυδούς με εκπρόσωπο του συγκροτήματος το Νίκο Λώρη. Στα 30 και πλέον αυτά χρόνια έχουμε συνεργαστεί με εκατοντάδες μουσικούς και τεχνικούς . Ο συγκεκριμένος μουσικος που αναφέρεται στα δημοσιεύματα έχει πάψει να συνεργάζεται με το συγκρότημα εδώ και χρόνια. για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που κατηγορείται και στο διάστημα αυτό δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε επαφή μαζί του .

Όπως φυσικά δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε κάτι τόσο προσωπικό γι αυτόν αλλά και οποιονδήποτε άλλο από τους εκατοντάδες που έχουν συνεργαστεί μαζί μας στο παρελθόν .Τον πρώτο λόγο έτσι κι αλλιώς σ αυτά τα θέματα έχει η δικαιοσύνη. Το πιο βασικό και σημαντικό για μας αυτή την ώρα όμως είναι ότι θέλουμε να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και την βαθιά μας λύπη σ αυτή την οικογένεια και σ αυτό το κορίτσι που βίωσε κάτι τόσο βάναυσο κι αποτρόπαιο για την ψυχή του και το σώμα του, όπως και σε κάθε θύμα τέτοιων καταστάσεων που δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψουν και μας συγκλονίζει κάθε φορά».

Στα social media έσπευσαν να σχολιάσουν τις αλλαγές αυτές στις αναρτήσεις των Πυξ Λαξ.

Το Μάιο του 2013 άρχισαν οι αποκαλύψεις για τον 71χρονο Γ.Γ.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Espresso», όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2011. Η οικογένεια της ανήλικης παραθέριζε σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής, λίγα μέτρα από το σπίτι του τότε 60χρονου ντράμερ, που πήγαινε κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Οι γείτονες άφηναν τα παιδάκια τους να παίζουν έξω από το σπίτι του, καθώς ο γνωστός καλλιτέχνης θεωρείτο πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας, επειδή ήταν και αυτός πατέρας δύο ενήλικων κοριτσιών. Όμως το Μάιο του 2013, η μητέρα της ανήλικης αντιλήφθηκε ότι κάτι περίεργο είχε συμβεί μεταξύ του τότε 63χρονου μουσικού και ενός άλλου ανήλικου.

Η αρχή των αποκαλύψεων για τον Γ.Γ. έγινε όταν ένα ζευγάρι γειτόνων απαγόρευσε στο παιδί του να πηγαίνει στο σπίτι του καλλιτέχνη. Αυτό κίνησε τις υποψίες στη μητέρα της 8χρονης να διερευνήσει αν είχε συμβεί κάτι στην ανήλικη κόρη της.

Η κατάθεση σοκ του παιδιού
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κοριτσάκι είπε στη μητέρα της ότι «κάθε φορά που πήγαινε σπίτι του εκείνος της έβαζε βιντεοκλίπ και παιδικές ταινίες να χαζεύει» και όσο η 8χρονη παρακολουθούσε, εκείνος «της έπιανε το πιπί και τον πωπό και κουνούσε τα δάχτυλά του», ενώ άλλες φορές «της έπιανε το χέρι και το έβαζε στο πιπί του για να το χαϊδέψει», ενώ παράλληλα «χάιδευε με τα χέρια του το στήθος της».

Αυτός ο εφιάλτης, μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνέβαινε, όπως προέκυψε, συστηματικά, κι έτσι οι γονείς, συγκλονισμένοι, οδήγησαν το παιδί τους, ελάχιστες ημέρες αργότερα, στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ. Εκεί, η μικρή εξετάστηκε από εξειδικευμένη πραγματογνώμονα αξιωματικό, όπως προβλέπεται, ελέγχθηκε η αντιληπτική της ικανότητα και η ανήλικη κατέθεσε τι της συνέβαινε «με τελευταία φορά μία μέρα πριν της πει η μαμά της ότι δεν πρέπει να ξαναπάει εκεί».

Συνήγορος της οικογένειας στο iefimerida.gr: «Πλήρως αξιόπιστη η μαρτυρία του κοριτσιού για όσα βίωσε»
Ο συνήγορος της οικογένειας της ανήλικης-θύματος, ποινικολόγος Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου, σε δήλωσή του στο iefimerida.gr τονίζει ότι η κατάθεση του θύματος είναι πλήρως αξιόπιστη.

«Πρόκειται για υπόθεση που εκδικάστηκε με τον προϊσχύσαντα Ποινικό Κώδικα, καθώς συνέβη το χρονικό διάστημα μεταξύ 2011-2013. Το αδίκημα χαρακτηρίστηκε αποπλάνηση ανηλίκου με θύμα ηλικίας κάτω των 12 ετών κατ’ εξακολούθηση (σύμφωνα με το άρθρο 339 του Π.Κ. τιμωρείτο με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών). Το ίδιο άρθρο, στον μεταρρυθμισμένο τέσσερις φορές από 1/7/2019 και μετά Ποινικό Κώδικα, τιτλοφορείται σήμερα «Γενετήσιες Πραξεις με Ανηλίκους».

Πρωτοδίκως, ο δράστης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών χωρις ελαφρυντικά. Η οικογένεια αναμένει να δικαιωθεί το κορίτσι της, το οποίο με εξαιρετικό θάρρος και αξιοπρέπεια, 16χρονη μαθήτρια πλέον,διαχειρίζεται το τραύμα επί τόσα χρόνια με την πολύτιμη βοήθεια ειδικών. Ήταν ηλικίας 6 έως περίπου 8 ετών όταν ο κατηγορούμενος τελούσε τις γενετήσιες πράξεις εις βάρος της.

Κι όμως, χωρίς καμία περιστροφή περιέγραψε με ακρίβεια το τι υπέστη, το κατέθεσε στην εξειδικευμένη αξιωματικό της Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης του Τμήματος Ανηλίκων Αθηνών πολύ σύντομα μετά την πρώτη αποκάλυψή τους στη μητέρα της, όπως και κατά κανόνα συμβαίνει.

Η εξειδικευμένη με βάση το αρ. 227 του Κ.Π.Δ. παιδοψυχολόγος αστυνομικός έλεγξε την αντιληπτική ικανότητα του παιδιού, δηλαδή εκπόνησε έκθεση στην οποία ανέφερε ότι το παιδί, 8 ετών τότε, διέθετε φυσιολογικό επίπεδο νοημοσύνης, ωριμότητα να μπορεί να εκφραστεί, να κάνει ολοκληρωμένες σκέψεις, να έχει κάποια πάθηση που να την εμποδίζει να καταθέσει, να μπορεί να διακρίνει πραγματικότητα από φαντασία, να έχει ομαλή οικογενειακή ζωή.

Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με την ικανότητα που έδειξε το κορίτσι, παρά το τραυματικό και διαρκές του συμβάντος, στο να περιγράψει την πράξη (κατά το χρόνο, τον τόπο, την εξακολουθητικότητα, τη συναισθηματική της αντίδραση και τη «σύγχιση» που της προκάλεσε), συνιστούν με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα της μαρτυρικής κατάθεσης ανηλίκων και τη νομολογία των δικαστηρίων μας στοιχεία αξιοπιστίας, που δεν διαφέρουν σημαντικά από την αξιοπιστία μαρτυρίας ενηλίκου», επισημαίνει ο δικηγόρος.

Και καταλήγει: «Η ώρα για να ανοίξουν στόματα και να αρχίσουν να απευθύνονται έγκαιρα και συντεταγμένα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, στις αρμόδιες αρχές οι γονείς των παιδιών – θυμάτων είναι πλέον εδώ. Ωριμάζει πλέον και στην ελληνική κοινωνία η κουλτούρα της προσφυγής γι ατέτοιου τύπου αδικήματα. Όλοι, μάλιστα, γνωρίζουμε ότι η ανηλικότητα προστατεύεται απόλυτα και χωρίς περιστροφές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος παιδιών δεν είναι φυσικό φαινόμενο, απέναντι στο οποίο δικαιούμαστε να σηκώνουμε τους ώμους, ή να το επιμολύνουμε με αντιεπιστημονικές προκαταλήψεις ενηλίκων. Έχουν τον μεγαλύτερο ίσως “σκοτεινό αριθμό” από τα περισσότερα βαριά εγκλήματα στα σύγχρονα ελληνικά ποινικά χρονικά και αποτελεί επιταγή να γίνονται πλέον ευκρινή, κατακριτά και τιμωρητά».

Μητέρα θύματος: «Το τραύμα για την κόρη μου είναι ακόμα ανοιχτό – Δεν καταλαβαίνει γιατί ο δράστης είναι ελεύθερος»
Τέλος, η μητέρας του θύματος δήλωσε τα εξής στο iefimerida:

«Η τελεσίδικη  δικαίωση της κόρης μου θα αποτελέσει στην ουσία δικαίωση για πολλά κακοποιημένα παιδιά, ιδίως κορίτσια, τα οποία μπορεί σήμερα να κρατούν ακόμη το στόμα τους κλειστό. Η κόρη μου είναι σήμερα 16,5 ετών και το τραύμα που της επέφερε ο κατηγορούμενος τελώντας επί ενάμισυ περίπου χρόνο τις πράξεις για τις οποίες πρωτόδικα καταδικάσθηκε, βαραίνει την ψυχή της ακόμη και σήμερα.

Είναι μια πολύ συγκροτημένη έφηβος, όμως αδυνατεί να κατανοήσει πώς, ενώ αυτό που της έκανε ο δράστης τιμωρείται από το νόμο με σοβαρές ποινές, αυτός είναι ελεύθερος. Η κόρη μου λαμβάνει και σήμερα υποστήριξη για να διαχειριστεί το γιατί. Έχει τόσο εμένα, όσο και τον πατέρα της και τον αδελφό της στο πλευρό της. Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά, όπως και στον πρώτο βαθμό, η αλήθεια θα λάμψει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ