Σεβασμός στην ιδιωτικότητα του εφήβου ή “κατάσκοπος”; Πού βρίσκεται η χρυσή τομή;

0
330
Mother Catches Daughter Using Phone When Meant To Be Studying

Πολλές φορές ο γονιός αναρωτιέται τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού του, ειδικά όταν εκείνο δεν αποκαλύπτει πολλά πράγματα. Και λίγο πολύ όλοι οι γονείς έχουν ψάξει τα πράγματά του για να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν κάποιες υποψίες.

Πού είναι το όριο όμως στον σεβασμό της ιδιωτικότητας;
Σαφώς μια καλή σχέση εμπιστοσύνης με τον έφηβο, μειώνει αισθητά τις πιθανότητες ο γονιός να πάρει το ρόλο του κατασκόπου. Όταν ο έφηβος νιώθει ότι μπορεί να μιλήσει στους γονείς του για ό,τι τον απασχολεί, τότε ο γονιός νιώθει ασφάλεια και δεν χρειάζεται να προβεί σε κατασκοπείες.

Η εμπιστοσύνη βέβαια είναι κάτι που καλλιεργείται από τη μικρή ηλικία. Όταν το παιδί  εμπιστεύεται κάτι δικό του στον γονέα και εκείνος διατηρεί την ψυχραιμία του, αποφεύγει την κριτική, δίνει χώρο για επεξεργασία των πληροφοριών, στέκεται δίπλα στο παιδί του όταν αυτό κάνει λάθος, αποφεύγει την τιμωρία και γενικά ακούει όσα του λέει το παιδί, τότε υπάρχει εμπιστοσύνη η οποία παραμένει και στην εφηβεία.

Ίσως στην εφηβεία το πιο δύσκολο για τον γονέα είναι ο χρόνος που μεσολαβεί. Ο έφηβος έχει ανάγκη να κρατήσει για τον εαυτό του κάποια πράγματα είτε για λίγο είτε για πάντα, και εκεί έρχεται η αγωνία του γονιού να τα μάθει όλα τώρα. Η πρόκληση λοιπόν είναι η υπομονή από την μεριά του γονέα. Ακόμη και αν έχει υποψίες για κάτι ανησυχητικό, καλό είναι να περιμένει να το πει ο έφηβος. Σημασία έχει να δίνει το παρόν έμπρακτα λέγοντάς του ότι του έχει εμπιστοσύνη και όταν θέλει να μιλήσει θα είναι εκεί. Αν όμως ο γονιός πέσει στην παγίδα του κατασκόπου το σίγουρο είναι ότι ο έφηβος θα εξαγριωθεί και θα τηρήσει αμυντική στάση απέναντι στον γονέα. Και τότε θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ποιότητα από τη σχέση τους.

Τέλος, μπορεί ακόμη ο έφηβος να επιλέξει κάποιον άλλον σημαντικό για εκείνον ενήλικα για να εμπιστευθεί, πέρα από τους γονείς. Και τότε όμως ο γονέας οφείλει να σεβαστεί αυτήν την επιλογή και να μην δείξει την ματαίωση ή την αγωνία που ίσως νιώσει. Σημασία έχει το παιδί να έχει ένα δίκτυο υποστήριξης στο οποίο θα ανατρέξει στα δύσκολα.

https://efiveia.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ