Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας- Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

0
206

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης (Βιογραφικό εδώ)
MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)
Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος
Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις
Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Imperial College, London
Μαρούσι, Αθήνα
www.theodorideskneesurgeon.gr
6940869069

theodoridis

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια περιτονία (ταινία συνδετικού ιστού) στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού και του γόνατος και είναι η μεγαλύτερη περιτονία στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελεί συνέχεια ενός μυός στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου που ονομάζεται τείνων την πλατεία περιτονία. Διασχίζει το ισχίο και το γόνατο και έτσι χρησιμοποιείται συνεχώς στη βάδιση και το τρέξιμο. Βοηθά στη σταθεροποίηση του γόνατος σε έκταση και μερική κάμψη και στην εξοικονόμηση της ενέργειας στην όρθια θέση διατηρώντας την έκταση του γόνατος με ελάχιστη μυϊκή συστολή. Αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη βάδιση είναι ακόμα μεγαλύτερη κατά το τρέξιμο.

Αν και η ακριβής αιτία του συνδρόμου τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι αμφιλεγόμενη η τριβή θεωρείτε ο επιφανέστερος λόγος. Καθώς το γόνατο λυγίζει και τεντώνει, η λαγονοκνημιαία ταινία κινείται μπρος πίσω από μια οστέινη προεξοχή στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος που ονομάζεται έξω επικόνδυλος. Λόγω αυτής της κίνησης τρίβεται πάνω από τον προεξέχοντα έξω μηριαίο επικόνδυλο προκαλώντας φλεγμονή της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Το σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι η πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στην έξω επιφάνεια του γόνατος στους δρομείς και τους ποδηλάτες αλλά εντοπίζετε επίσης σε αυτούς που παίζουν τένις, ποδόσφαιρο και σκι. Αποτελεί συνηθισμένο, μη τραυματικό, σύνδρομο υπέρχρησης του γόνατος και παρουσιάζεται με πόνο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος πέριξ του έξω μηριαίου κόνδυλου.

Οι ασθενείς με σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι πιο επιρρεπείς στην τροχαντηρίτιδα και πρόσθια γοναλγία. Υπάρχει συνήθως καλή ανταπόκριση (50-90% των ασθενών) στη συντηρητική θεραπεία μετά από 6-8 εβδομάδες. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 6 μήνες, μετά από συντηρητική θεραπεία, τότε μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση επιμηκύνοντας την λαγονοκνημιαία ταινία. Αυτή η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στο έξω μέρος του γόνατος με εξαιρετικά αποτελέσματα που φτάνει 90% σε περιπτώσεις ανθεκτικών συνδρόμων τριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την ανατομία και τη λειτουργία της λαγονοκνημιαίας ταινίας, την παθοφυσιολογία του συνδρόμου, ποιος το παθαίνει, παράγοντες κινδύνου, κλινική εικόνα, διαγνωστική διερεύνηση, και θεραπεία στο παρακάτω λινκ.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/syndromo-lagonoknimiaias-tainias

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ