Τι θα ισχύσει τα Χριστούγεννα για μετακινήσεις εκτός νομού και ρεβεγιόν ανεμβολίαστων

0
160

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως πολλοί είναι αυτοί που φέτος (μετά από δύο χρόνια με περιορισμούς και απαγορεύσεις), ετοιμάζονται για κάποια εξόρμηση τα Χριστούγεννα.

Ήδη οι κρατήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς είναι αρκετές και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Τι ισχύει όμως με τα μέτρα και τους περιορισμούς; Η κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο γενικού lockdown.

Τι θα ισχύσει τις γιορτές
Η μετακίνηση εκτός νομού θα γίνει κανονικά σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα και δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στα ισχύοντα μέτρα.

Όσον αφορά στο ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν θα υπάρξει κάποιος περιορισμός (όπως ισχύει και τώρα) πέρα τον αριθμό των ατόμων που το όριο παραμένει στα 4 άτομα.

Έτσι, συγκεκριμένα για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εκτός νομού τα Χριστούγεννα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στους περιορισμούς.

Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για όλους, έχουν ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, ενώ με το ΙΧ δεν υπάρχει κανένα μέτρο περιορισμού.

Τι θα ισχύσει για πλοία, τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ
Οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο), με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο.

Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, άλλαξαν τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι των ανηλίκων με ΚΤΕΛ ή τρένο.

Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ίσχυε ότι τα παιδιά 12-17 ετών θα έπρεπε να έχουν rapid test με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 4-12 ετών ταξίδευαν με self test. Από τις 6 Νοεμβρίου, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού self test.

Η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας συνεχίζει να ισχύει παντού, εκτός από:

Τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Ειδικότερα, για το αυτοκίνητο:

Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία, και η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Διακοπές με το rapid test οι ανεμβολίαστοι – Υποχρεωτικά σε ξενοδοχεία και δωμάτια
Συγκεκριμένα η απόφαση ορίζει πως πλέον τα rapid test για ανεμβολίαστους είναι υποχρεωτικά τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η απόφαση τονίζει πως «Ειδικώς ως προς τα τουριστικά καταλύματα, οι διαμένοντες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης,

[γ]αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Πόσο είναι το πρόστιμο
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.

Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Σημειώστε πως τις επόμενες θα συζητηθεί και η περίπτωση των μαζικών μέσων μεταφοράς, όπως είναι τα λεωφορεία το μετρό, ο ηλεκτρικός κλπ, με τους ειδικούς να εισηγούνται επέκταση των ίδιων, αυστηρών μέτρων και εκεί.

Τα πρόστιμα, σε όλα τα ΜΜΜ είναι τα εξής: Σε όποιον αποπειραθεί να εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.
Για τη μη μάσκας (υποχρεωτική σε όλα τα ΜΜΕ) 150 ευρώ.

Χριστούγεννα δύο… ταχυτήτων στην Ελλάδα
Μπορεί να μην οδηγηθούμε σε lockdown, ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν θα ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις για εμβολιασμένους και μη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς να κάνουν τόσο ρεβεγιόν σε νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια κτλ. όσο και βόλτες στα καταστήματα για τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων.

Στον αντίποδα όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους θα συνεχίσουν να υπόκεινται στους περιορισμούς που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα και αφορούν από τη μια το lockdown από τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και από την άλλη την υποβολή σε συνεχή rapid test για επισκέψεις ή αγορές σε καταστήματα.

Αυτό συνεπάγεται ότι όσοι μη εμβολιασμένοι θέλουν να κάνουν ρεβεγιόν εκτός σπιτιού θα πρέπει να επιλέξουν μόνο εξωτερικούς χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ