Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία

0
252

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις ρυθμίσεις που αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, και συγκεκριμένα:

-Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
-Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές)
Έτσι, όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου, ενώ οι υγειονομικοί πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης. Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών για τον εργαζόμενο χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν στην αναστολή.

Η αναπλήρωση των μη εμβολιασμένων εργαζόμενων θα γίνεται με τρίμηνες συμβάσεις.

Στην περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων:

-Για το δημόσιο, επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

-Για κάθε άλλη περίπτωση, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. To προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ