Διάβασμα παραμυθιών στο μωρό.Γιατί είναι σημαντικό;

0
133

Για τα παιδιά η ανάγνωση «κρύβει» πολλά περισσότερα από αυτά που συνειδητοποιούμε. Διαβάζοντας κάθε μέρα στο παιδί ήδη από την βρεφική ηλικία του χαρίζετε πολλά και απαραίτητα εφόδια που θα τα συνοδεύουν καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του.

1.Ενεργητική ακρόαση και δυνατή μνήμη
Όταν διαβάζετε από νωρίς στο μικρό σας του καλλιεργείτε την δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης αλλά και ενισχύεται την μνήμη του. Καθώς του διαβάζετε δυνατά, το ενθαρρύνετε να δώσει σημασία και να σας ακούσει, συγκρατώντας χρήσιμες πληροφορίες ή λεπτομέρειες για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα καθώς του διαβάζετε από λίγο κάθε ημέρα, ενισχύετε την μνήμη του, καθώς συγκρατεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τις πληροφορίες και τις συνδέει με τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

2.Πλούσιο λεξιλόγιο
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε και να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού είναι μέσα από την ανάγνωση. Αυτό διότι ακόμα και αν το παιδί δεν αντιλαμβάνεται την ιστορία πλήρως, μπορεί να μάθει νέες λέξεις όπως και την σωστή τους χρήση μέσα σε προτάσεις και με βάση τις εικόνες που βλέπει στις σελίδες του βιβλίου. Διαβάζοντας κάθε μέρα στο παιδί το βοηθάτε να χτίσει ένα «δυνατό» λεξιλόγιο, που θα εξελίξει στο σχολείο και θα τελειοποιήσει μεγαλώνοντας.

3.Μαθαίνει για τον κόσμο
Καθώς διαβάζετε στο παιδί, μαθαίνει από νωρίς βασικές λεπτομέρειες για τον κόσμο γύρω του, όπως το ότι δεν είναι τελικά τόσο μικρός όσο εκείνο νομίζει. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μάθει και να κατανοήσει διευρυμένες έννοιες είναι μέσα από την ανάγνωση και την αφήγηση ιστοριών. Η ανάγνωση ενθαρρύνει επίσης το παιδί να κάνει ερωτήσεις σχετικά με το τι διαβάζει αλλά και για τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί. Έτσι το ενδιαφέρον του διατηρείται και εκείνο μαθαίνει ολοένα και περισσότερα νέα πράγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here