Δυσκοιλιότητα στα παιδιά

0
212

Η δυσκοιλιότητα, αποτελεί συχνό πρόβλημα για τα παιδιά. Είναι πιο συνηθισμένη στα αγόρια και στο 50% των περιπτώσεων υπάρχει ιατρικό ιστορικό. Θα θεωρήσουμε ότι ένα παιδί πάσχει από δυσκοιλιότητα, εάν πραγματικά δυσκολεύεται να αφοδεύσει λόγω του ότι, τα κόπρανα του είναι σκληρά και ξηρά. Τα κόπρανα των παιδιών αυτών, πολλές φορές μπορεί να είναι μικρά και στρογγυλά σαν πέτρες. Πολλοί γονείς, έχουν την εντύπωση, ότι εάν ένα παιδί δεν αφοδεύει καθημερινά έχει δυσκοιλιότητα, έστω και εάν τα κόπρανα του είναι φυσιολογικά. Αυτό είναι λανθασμένο.

Ορισμένες φορές όμως, πίσω από μια δυσκοιλιότητα μπορεί να κρύβονται κάποια παθολογικά αίτια τα οποία θα πρέπει να αποκλείσει ο γιατρός του παιδιού εάν η δυσκοιλιότητα του παρατείνεται. Τις πιο πολλές φορές η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται  στην κακή διατροφή. Στο ότι το παιδί, δεν τρώει φρούτα, χόρτα λαχανικά, όσπρια, δεν πίνει αρκετό νερό, δεν ασκείται. Δυσκοιλιότητα επίσης μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί εάν έχει ψηλό πυρετό, εάν είναι αφυδατωμένο λόγω πχ πολλών εμέτων, εάν μένει  ακίνητο λόγω κάποιας αρρώστιας, εάν παρουσιάζει σοβαρής μορφής σύγκαμα, εάν έχει ραγάδα στον πρωκτό η οποία προκλήθηκε από μια σκληρή κένωση. Σε αυτή την περίπτωση  το παιδί κατακρατά τα κόπρανα του λόγω του ότι φοβάται ότι θα ξανανιώσει πόνο όταν θα αφοδεύσει. Κατακρατά τα κόπρανα του, αναβάλλει την κένωση, οπότε γίνεται φαύλος κύκλος.
Κάτι άλλο το οποίο επηρεάζει είναι ο ψυχολογικός παράγοντας του παιδιού. Πχ η ζήλεια λόγω γέννησης άλλου αδελφού, η αλλαγή κατοικίας, αλλαγή σχολείου, φόβος προς το σχολείο, φόβος προς τον δάσκαλο. Το παιδί επίσης μπορεί να κατακρατά τα κόπρανα του γιατί δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα του σχολείου.
Κάτι άλλο το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα είναι όταν το παιδί είναι πολύ απασχολημένο με το παιχνίδι, οπότε αναβάλλει την κένωση για αργότερα.
Επίσης πίσω από μία δυσκοιλιότητα μπορεί να κρύβεται η διαφωνία που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των γονέων, διαζύγιο των γονέων, θάνατος στην οικογένεια.
Σημαντικός λόγο για να αναπτύξουν δυσκοιλιότητα τα μικρά  παιδιά, σχετίζεται με  το άγχος των γονιών, και η πολλή προσπάθεια τους στο να εκπαιδεύσουν το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα.

Δυσκοιλιότητα επίσης μπορεί να προκληθεί αν κάποιος καταναλώνει συχνά καθαρτικά φάρμακα τα οποία κάνουν το έντερο να τεμπελιάζει, και έτσι το παιδί να χρειάζεται να χρησιμοποιεί συνέχεια αυτά τα φάρμακα για να μπορεί να επισκέπτεται την τουαλέτα.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά εάν όπως είπαμε και πιο πάνω δεν κρύβεται κάποιο παθολογικό πρόβλημα πίσω από μια δυσκοιλιότητα;
Πρώτα-πρώτα αρχίζοντας από τα βρέφη πρέπει η μητέρα να ενθαρρύνεται να θηλάζει το βρέφος της. Τα βρέφη που θηλάζουν συνήθως δεν έχουν δυσκοιλιότητα.
Τα πιο μεγάλα παιδιά θα ήταν καλά να καταναλώνουν φρέσκους χυμούς, να πίνουν άφθονο νερό.

Κάτι άλλο το οποίο βοηθά σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, είναι να καταναλώνει το δυσκοίλιο άτομο ένα ποτήρι νερό με μια κουταλιά μέλι η να πίνει ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι όταν ξυπνήσει το πρωί και προτού πάρει το πρωινό του.

Το διαιτολόγιο των παιδιών αυτών, πρέπει να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα χόρτα λαχανικά. Πρέπει τα παιδιά αυτά , να τρώνε σούπες με πράσινα λαχανικά, να τρώνε όσπρια παντζάρια σαλάτες με πράσινα χόρτα να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο στην σαλάτα τους, να τρώνε μαύρο σιταρένιο ψωμί. Επίσης τα αποξηραμένα φρούτα βοηθούν όπως πχ δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα. Πρέπει  όμως να προσεχθεί η ποσότητα αυτών των φρούτων, διότι η υπερκατανάλωση τους προκαλεί αύξηση βάρους.

Τα παιδιά, πρέπει να ενθαρρύνονται να επισκέπτονται την τουαλέτα 2 φορές την ημέρα. Αυτό πρέπει να γίνεται  την ίδια ώρα κάθε μέρα μετά το πρόγευμα και μετά το βραδινό φαγητό.

Πολύ καλή είναι και η άσκηση.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μαλώνουμε το παιδί. Αντίθετα πρέπει να το ενθαρρύνουμε και να το επιβραβεύουμε.
Εάν λοιπόν εσείς η κάποιο παιδί σας ανήκετε στα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα αναζητήστε την λύση στις τροφές και  στο νερό που τόσο απλόχερα μας προσφέρει η φύση προτού δοκιμάσετε οποιοδήποτε φάρμακο. Επίσης μην ξεχνάτε την άσκηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here