Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα και ρύζι

0
349

Η διατροφική αξία των οσπρίων και με τι συνδυάζονται ιδανικά.

Μία εύκολη συνταγή από το mamafagito.gr
Όσπρια χαρακτηρίζονται τα αποξηραθέντα ώριμα βρώσιμα σπέρματα φυτών της οικογένειας των ψυχανθών, φυτών δηλαδή με καρπούς λοβούς.
Τα όσπρια αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαλυτών φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, με αποτέλεσμα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.

Θρεπτική αξία των οσπρίων
Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, το λαθούρι, τα φασόλια της Λίμα κ.α. Όλα τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (350 θερμίδες / 100 γραμ περίπου), αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Πρωτεΐνες
Τα όσπρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, από την οποία όμως λείπει το αμινοξύ μεθειονίνη. Το αμινοξύ αυτό μπορεί εύκολα να καλυφθεί αν συνοδευτούν τα όσπρια με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Φυτικές ίνες
Τα όσπρια περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (διαλυτές κυρίως). Μια διατροφή πλούσια σε ίνες, ιδιαίτερα οι διαλυτές, όπως αυτές που περιέχονται στα όσπρια, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.

Ασβέστιο
Όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου.

Σίδηρος
Επίσης, τα φασόλια μαυρομάτικα και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου (μη-αιμικού). Είναι όμως απαραίτητο να συνοδεύονται τα παραπάνω όσπρια με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι), β-καροτένιο (π.χ. καρότο) και μηλικό οξύ (π.χ. λευκό κρασί), διότι οι ουσίες αυτές αυξάνουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου κατά τρεις φορές περίπου.

Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ ανήκει στην ομάδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα όσπρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την πρόληψη των καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης
Τα όσπρια περιέχουν πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Με τον όρο γλυκαιμικό δείκτη εννοούμε πόσο γρήγορα απορροφώνται από τον οργανισμό οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε μια συγκεκριμένη τροφή. Οι τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες(όσπρια) αυξάνουν σταδιακά στο αίμα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Έρευνες αναφέρουν ότι ακολουθώντας μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Απουσία νατρίου
Επίσης, τα όσπρια δεν περιέχουν νάτριο, με αποτέλεσμα να συστήνονται σε υπερτασικούς ασθενείς.

Τα όσπρια συνδυάζονται ιδανικά με ρύζι.
Πάμε να δούμε τη συνταγή του mamafagito.gr που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και ρύζι
Υλικά
250 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα
100 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σπιτικό ζωμό λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα μουστάρδας
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα

Εκτέλεση
Πλένουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με νερό για 12 ώρες. Τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για 1/2 ώρα με φρέσκο νερό. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 2 λεπτά το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε. Στραγγίζουμε τα φασόλια και προσθέτουμε φρέσκο ζεστό νερό που να τα σκεπάζει, το ρύζι, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και ανακατεύουμε με το κρεμμύδι. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ