Τι πρέπει να γνωρίζει σχετικά με το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μια έγκυος, μια θηλάζουσα και μια γυναίκα που προγραμματίζει να μείνει έγκυος;

0
561

Νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο COVID-19 και εγκυμοσύνη.
Το νέο εμβόλιο για τον Covid 19 είναι ένας νέος τύπος εμβολίου.

Έπειτα από πολλούς ελέγχους έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί η χρήση του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επομένως, μέχρι να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, δεν συστήνεται προς το παρόν, η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο για το COVID-19 στην εγκυμοσύνη;
Στην ιατρική υπάρχει μεγάλη εμπειρία ασφαλούς εμβολιασμού στην κύηση.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά και διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το αμερικανικό CDC, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας η επίσημη σύσταση είναι να μην γίνεται εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τι μπορώ να κάνω μέχρι να υπάρχουν νεότερα δεδομένα;
Εάν είστε έγκυος δεν πρέπει να εμβολιαστείτε – μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά τη λήξη της εγκυμοσύνης σας.
Εάν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, θα πρέπει να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό έως ότου να είστε βέβαιες ότι δεν είστε.
Εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος τους επόμενους 3 μήνες, θα πρέπει να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό σας
Εάν γνωρίζετε ότι δεν είστε έγκυος, μπορείτε να κάνετε τις δύο δόσεις. Θα πρέπει όμως να αποφύγετε να μείνετε έγκυος για τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Εάν κάνατε την πρώτη δόση και στη συνέχεια μείνετε έγκυος, θα πρέπει να καθυστερήσετε τη δεύτερη δόση έως ότου τελειώσει η εγκυμοσύνη.
Εάν κάνατε το εμβόλιο για το COVID-19 και μάθετε αμέσως μετά ότι είστε έγκυος μην ανησυχείτε. Το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον κορονοϊό σε εσάς ή το μωρό σας.
Εάν θηλάζετε θα πρέπει να περιμένετε έως ότου τελειώσετε το θηλασμό και στη συνέχεια να κάνετε το εμβόλιο.
Αυτές οι οδηγίες είναι προληπτικές και ισχύουν μέχρι να υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Τι πρέπει να γνωρίζει σχετικά με το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μια έγκυος, μια θηλάζουσα και μια γυναίκα που προγραμματίζει να μείνει έγκυος;
Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί κατά την εγκυμοσύνη και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων έναντι της COVID-19 (συμπεριλαμβανομένων των mRNA εμβολίων) σε έγκυες γυναίκες, είναι περιορισμένα.

Με βάση την πλέον πρόσφατη γνώση οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα mRNAεμβόλια είναι απίθανο να θέτουν σε κίνδυνο την έγκυο γυναίκα ή το έμβρυο διότι δεν είναι εμβόλια με ζώντες εξασθενημένους ιούς.

Το mRNA στο εμβόλιο αποδομείται γρήγορα με τις συνήθεις κυτταρικές διεργασίες και δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου.

Ωστόσο, οι πιθανοί κίνδυνοι των εμβολίων mRNA για την έγκυο και το έμβρυο παραμένουν προς το παρόν άγνωστοι, επειδή αυτά τα εμβόλια δεν έχουν μελετηθεί σε εγκύους.

Τι πρέπει να γνωρίζει η έγκυος που ανήκει σε ομάδα για την οποία υπάρχει σύσταση εμβολιασμού;
Μια έγκυος που ανήκει σε ομάδα για την οποία υπάρχει σύσταση εμβολιασμού έναντι της COVID-19 (π.χ υγειονομικό προσωπικό), μπορεί να επιλέξει να εμβολιαστεί, κατόπιν ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς της.

Για τη λήψη της απόφασης, οι έγκυες και οι θεράποντες ιατροί τους θα πρέπει να συνεκτιμούν τις ακόλουθες παραμέτρους: τον βαθμό διασποράς της COVID-19 στην κοινότητα, την πιθανότητα που έχει η συγκεκριμένη έγκυος να προσβληθεί από COVID-19, τις επιπτώσεις και τους ενδεχόμενους κινδύνους της νόσου για την ίδια την έγκυο και το έμβρυο, τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου καθώς και την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο COVID-19 σε έγκυες
Εκτιμάται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο COVID-19 σε έγκυες, είναι παρόμοιες με αυτές που αναμένονται μεταξύ των μη εγκύων γυναικών.

Ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 σε γυναίκες που θηλάζουν
Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 σε γυναίκες που θηλάζουν ή τις πιθανές επιδράσεις των εμβολίων mRNA COVID-19 στο βρέφος που θηλάζει ή στην παραγωγή /απέκκριση γάλακτος.

Το άρθρο αυτό είναι ενημερωτικό. Οποιαδήποτε κίνησή σας σχετική με τον εμβολιασμό να γίνεται κατόπιν επικοινωνίας με το γιατρό σας.

Οι πληροφορίες του άρθρου αντλήθηκαν από το maia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ