Κατάψυξη ωαρίων: Η επιστήμη δίπλα στη γυναίκα

0
408

Το δικαίωμα και η δύναμη της επιλογής μιας γυναίκας να ορίζει το σώμα της, τον χρόνο της και το μέλλον της, εκφράζεται απόλυτα με την επιστημονική μέθοδο της κατάψυξης ωαρίων.

Η ηλικία της γυναίκας μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τη γονιμότητα και ενώ δεν είναι δυνατόν να διακοπεί η διαδικασία της γήρανσης των ωαρίων, υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί η γονιμότητα.

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την απόκτηση παιδιού όταν για διάφορους λόγους δεν ακολουθείται το “παραδοσιακό χρονοδιάγραμμα” για την έναρξη οικογένειας, αναφέρει ο δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΣ του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

Η διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων είναι η ίδια που ακολουθείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση για την παραγωγή περισσότερων ωαρίων και περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

-Διέγερση των ωοθηκών με τη λήψη ορμονικών σκευασμάτων με σκοπό την παραγωγή ωαρίων.
-Συλλογή των παραγομένων ωαρίων από τις ωοθήκες.
-Κατάψυξη των ωαρίων με τη σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης, η οποία εξασφαλίζει την ακεραιότητα των ωαρίων κατά την απόψυξή τους.
-Φύλαξη των ωαρίων σε υγρό άζωτο, για μελλοντική γονιμοποίηση είτε με σπέρμα του συντρόφου / συντρόφου της γυναίκας είτε με σπέρμα δότη σπέρματος από επίσημη αδειοδοτημένη Τράπεζα Κρυοσυντήρησης.

Η πλέον κατάλληλη ηλικία για την λήψη και την κατάψυξη ωαρίων είναι μέχρι τα 35 έτη, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες χρωμοσωμικών ανωμαλιών, οι οποίες αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας της γυναίκας. Παρ’ όλα αυτά, μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων με ανάλογα θετικά αποτελέσματα.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα κατεψυγμένα ωάρια μπορούν να κρυοσυντηρηθούν μέχρι και 20 έτη, με επιπλέον παράταση 5 ετών. Γίνεται επομένως κατανοητό ότι η μέθοδος της υαλοποίησης εξασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων για πολλά χρόνια.

Εγκυμοσύνη με κατεψυγμένα ωάρια
Με δεδομένο το υψηλό ποσοστό βιωσιμότητας των ωαρίων μετά την απόψυξή τους, το ποσοστό εγκυμοσύνης με κατεψυγμένα ωάρια είναι ανάλογο εκείνου των φρέσκων ωαρίων (μη κατεψυγμένων), δηλαδή της τάξης του 40-50% για κάθε εμβρυομεταφορά.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι πολυπληθείς και πολυετείς μελέτες έχουν καταλήξει σε δύο βασικά συμπεράσματα:

-Δεν υπάρχουν αυξημένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη μετά από απόψυξη ωάριων.
-Δεν υπάρχει αυξημένο ποσοστό γενετικών ή χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα έμβρυα που έχουν αναπτυχθεί από κατεψυγμένο ωάριο.

Ποιες γυναίκες μπορούν να ωφεληθούν από την κατάψυξη ωαρίων
-Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, διότι οι θεραπείες αυτές επηρεάζουν την παραγωγή και την ποιότητα των ωαρίων.
-Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία για διάφορους λόγους
-Γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας και επακόλουθη λήψη φαρμάκων, μπορούν να παρατείνουν την γονιμότητά τους.
-Γυναίκες που για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους, επιθυμούν να μεταθέσουν για το μέλλον την διαδικασία τεκνοποίησης.

«Η συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία γυναίκα θα πρέπει να χάσει αυτά που επιθυμεί ή θα πρέπει να βιαστεί για να προλάβει κάποια άλλα. Η ιστορία της ιατρικής δείχνει ότι βρίσκει τις λύσεις, υπερπηδώντας ανυπέρβλητα εμπόδια», καταλήγει ο δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ