Πίτσα μαργαρίτα με ιταλική ζύμη

Εύκολη, απλή και πολύ οικονομική συνταγή όπου το αποτέλεσμα όχι απλά δεν είναι συγκρίσιμο με ντελίβερι, αλλά μπορεί να σταθεί στο επίπεδο γνήσιας Ιταλικής πίτσας σε ξυλόφουρνο, που θα φάτε στο εστιατόριο, μόλις βγεί.

Υλικά για 4 πίτσες διαμέτρου 35 εκατ. (4-6 άτομα)

Για τη ζύμη της πίτσας
500 γρ. αλεύρι σκληρό
300 χλιαρό νερό (30° – 35° C)
13 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την πίτσα Μαργαρίτα
πολτό από 4-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες πομοντόρι ξεφλουδισμένες (ή 400 γρ. χυμό ντομάτας)
μια σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)
αλάτι, πιπέρι
3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ρίγανης
4 φρέσκιες μοτσαρέλλες κομμένες σε φέτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο για τα ταψιά

Παρασκευή σε τρείς φάσεις:
Α. Ετοιμάζετε τη σπιτική ζύμη της πίτσας:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαγιά με το νερό. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και σιγά-σιγά προσθέτετε το νερό με τη μαγιά, συμπληρώνοντας στο τέλος τη ζάχαρη και το λάδι.

2. Ζυμώνετε μέσα στο μπολ για ένα πεντάλεπτο μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική.

3. Αφήνετε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για δύο ώρες σκεπασμένη με καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Β. Ετοιμάζετε τη σάλτσα:

4. Σε κατσαρολάκι βάζετε το λάδι να κάψει, ρίχνετε το σκόρδο και τσιγαρίζετε για 1-2 λεπτά να πάρει γεύση το λάδι.

5. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο απ’ το βασιλικό ή τη ρίγανη. Βράζετε για ένα πεντάλεπτο, αφαιρείτε το σκόρδο και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει, μέχρι να είναι έτοιμη η βάση από τις πίτσες.

Γ. Φτιάχνετε τις πίτσες μαργαρίτα:

6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250°C.

7. Ρίχνετε στη ζύμη το αλάτι και την δουλεύετε ίσα-ίσα να φύγει ο αέρας, Την χωρίζετε σε 4 ίσα μπαλάκια, ένα για την κάθε πίτσα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια του πάγκου, ανοίγετε τη ζύμη με ξύλο ώστε να γίνει κυκλική. Την βάζετε στο ειδικό ταψάκι για πίτσες (αν δεν έχετε, μπορείτε να τη βάλετε σε κάποιο κυκλικό ταψί), αφού πρώτα το λαδώσετε ελαφρά. Απλώνετε αν χρειαστεί τη ζύμη με το χέρι να φτάσει στις άκρες του ταψιού.

8. Σε κάθε πίτσα απλώνετε με φειδώ την σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιώντας μια κουτάλα (όχι πάνω από μισό φλυτζάνι ανά πίτσα, περίπου) χωρίς να βάλετε την μοτσαρέλα ακόμη από πάνω για να μην παραψηθεί.

9. Τοποθετείτε μια-μια ή δυο-δυο τις πίτσες στο φούρνο, σε μεσαίο και χαμηλό ράφι, ανάλογα με το φούρνο και πόσα ταψάκια έχετε. Εκεί θα μείνουν περίπου 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ψηθεί πλήρως από κάτω.

10. Τέσσερα-πέντε λεπτά πριν είναι έτοιμη η ζύμη, την βγάζετε στιγμιαία από τον φούρνο, απλώνετε πάνω της τα κομμάτια από μια μπάλα μοτσαρέλα και την ξαναβάζετε μέσα.

Προσοχή: Σε τέτοιου είδους φαγητά ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με τον φούρνο. Ειδικά σε κάποιους φούρνους (σαν τον δικό μου) ο μόνος τρόπος να ψηθεί καλά από κάτω είναι να ακουμπήσετε το ταψί στον πάτο του. Σε άλλους φούρνους στους 250°C  με αέρα, σε μεσαίο ράφι, ψήνεται τέλεια. Γι’ αυτό δεν είμαστε απόλυτοι στο χρόνο ή στην τοποθέτηση μέσα στο φούρνο και σας καλούμε για τη συγκεκριμένη συνταγή να πειραματιστείτε στο φούρνο σας, ώστε να βγει η πίτσα σας τραγανή από κάτω και ταυτόχρονα όχι παραψημένη από πάνω.

Σερβίρισμα:
Μόλις βγει απ’ το φούρνο, ρίξτε από πάνω λίγο φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη, βάλτε την πίτσα πάνω σε ξύλο και κόψτε την με το ειδικό εργαλείο-ρόδα. Σε κάθε κομμάτι μπορείτε να ρίξετε μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο, πριν την απολαύσετε.

caruso.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social

2,021ΥποστηρικτέςΚάντε Like
144ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
361ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα

Μεγάλες αποκαλύψεις Αντρέα Μικρούτσικου

Για την περίοδο που έχασε την περιουσία του καθώς εμπιστεύθηκε, όπως δηλώνει, τους λάθος ανθρώπους, μίλησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Μεταξύ άλλων,...

Μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο

Είναι εύκολη, νόστιμη και χορταστική. Αυτή η μακαρονόπιτα του mamafagito.gr θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια. Υλικά 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά 5 φέτες...

Λουκουμάδες με 2 υλικά χωρίς αναμονή

Αυτοί οι λουκουμάδες του mamafagito.gr χωρίς μαγιά και χωρίς φούσκωμα είναι αφράτοι και γίνονται χωρίς κόπο και αναμονή Υλικά 7 κουταλιές της σούπας γιαούρτι 80 γραμμ. αλεύρι που...

Τζάκι: Πρωταγωνιστής στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Το κεντρικό κομμάτι της  χριστουγεννιάτικης διακόσμησης του σαλονιού, είναι το δέντρο. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει τζάκι στο σπίτι σας, όλη η «ζεστασιά» των...

Ατομικό γλυκό σε ποτήρι

Τα εύκολα ατομικά γλυκά σε ποτήρι αποτελούν την ιδανική λύση για τις γιορτές, για το μπουφέ, για το πάρτυ, αλλά και για το γλυκό...