Συκώτι: Το μυστικό για τέλειο ψήσιμο

Φτιάξτε το πιο νόστιμο, ζουμερό και γρήγορο συκώτι με τη συνταγή του mamafagito.gr. Μια τροφή πλούσια σε σίδηρο!

ΥΛΙΚΑ

4 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο

6 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

½ λίτρο γάλα για το μαρινάρισμα

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με το μυστικό μας: Βάζετε το συκώτι σε ένα μπολ με γάλα και το αφήνετε τουλάχιστον για μισή ώρα στο ψυγείο. Το μαρινάρισμα σε γάλα είναι κομβικής σημασίας στο μοσχαρίσιο συκώτι, γιατί το απαλλάσσει από κάθε βαριά μυρωδιά (που μάλλον προέρχεται από τη χολή την οποία το συκώτι συνεχίζει να παράγει για πολλές ώρες μετά την θανάτωση του ζώου), χαλαρώνει τους ιστούς του και δημιουργεί έτσι μια εξαιρετικά απαλή υφή που δίνει εντέλει μια αίσθηση “μους” στο εσωτερικό του.

Το βγάζετε, το σκουπίζετε καλά με χάρτινη πετσέτα και το αφήνετε στεγνό για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέτετε σε κάθε πλευρά την καπνιστή πάπρικα, πασπαλίζοντάς την ομοιόμορφα.

Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι στο μάτι στα ¾ της έντασης (μέτρια προς δυνατή φωτιά). Σε 3 λεπτά, αφού ζεσταθεί ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο.

Μόλις κάψει το λάδι και αρχίσει να αχνίζει, τοποθετείτε προσεκτικά μέσα τις φέτες του συκωτιού. Θα προσέξετε ότι αρχίζουν άμεσα να συρρικνώνονται και το ίδιο θα συμβεί και στην άλλη πλευρά, μετά το πρώτο γύρισμα.

Γυρίζετε με λαβίδα (όχι με πιρούνι που θα τις τρυπήσει) τις φέτες του συκωτιού ανά 1 λεπτό στην αρχή και μετά το πρώτο γύρισμα χαμηλώνετε τη φωτιά στη μέση προς χαμηλό για να μην μαυρίσει πολύ η εξωτερική επιφάνεια. Το ιδανικό από εδώ και πέρα είναι να γυρίζετε τις φέτες ανά 30”. Έτσι και δεν μαυρίζει υπερβολικά το εξωτερικό από υψηλές θερμοκρασίες και η θερμότητα περνά προς το κέντρο πιο ομοιογενώς και από τις δύο πλευρές της φέτας του συκωτιού.

Το συκώτι για να είναι έτοιμο, δεν θα χρειαστεί πάνω από 5 έως κατά μέγιστο 6 λεπτά, κι’ αυτό μόνο στη περίπτωση που οι φέτες σας είναι πιο χοντρές.

Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρετε σε ξύλο κοπής. Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ηρεμήσει για 4-6 λεπτά πριν το κόψετε.

Το τελευταίο μέρος της διαδικασίας είναι το κόψιμο σε φέτες με καλό μαχαίρι. Αμέσως μετά ρίχνετε καλό τριφτό αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζετε μια γραμμή από φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρετε τις φέτες στα πιάτα. Συνοδεύστε με δροσερή σαλάτα.

Καλή επιτυχία!

 

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social

2,033ΥποστηρικτέςΚάντε Like
144ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
369ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα

Άρση lockdown: Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Σε lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου θα παραμείνει η Ελλάδα, όπως ανέφερε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή...

Μεγάλες αποκαλύψεις Αντρέα Μικρούτσικου

Για την περίοδο που έχασε την περιουσία του καθώς εμπιστεύθηκε, όπως δηλώνει, τους λάθος ανθρώπους, μίλησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Μεταξύ άλλων,...

Μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο

Είναι εύκολη, νόστιμη και χορταστική. Αυτή η μακαρονόπιτα του mamafagito.gr θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια. Υλικά 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά 5 φέτες...

Λουκουμάδες με 2 υλικά χωρίς αναμονή

Αυτοί οι λουκουμάδες του mamafagito.gr χωρίς μαγιά και χωρίς φούσκωμα είναι αφράτοι και γίνονται χωρίς κόπο και αναμονή Υλικά 7 κουταλιές της σούπας γιαούρτι 80 γραμμ. αλεύρι που...

Τζάκι: Πρωταγωνιστής στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Το κεντρικό κομμάτι της  χριστουγεννιάτικης διακόσμησης του σαλονιού, είναι το δέντρο. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει τζάκι στο σπίτι σας, όλη η «ζεστασιά» των...