Τα SOS για σωστή χρήση κλιματιστικού.

0
443

Καλοκαιράκι χωρίς κλιματιστικό δε γίνεται!Για να αξιοποιήσουμε, όμως, στο έπακρο τις δυνατότητές του, υπάρχουν κάποιες “κινήσεις-κλειδιά” για να έχουμε μία δροσερή ατμόσφαιρα στο σπίτι αλλά και τρόποι ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα από τη λειτουργία του.

1. Σωστή θερμοκρασία
Η ρύθμιση του κλιματιστικού στους 18 βαθμούς κελσίου είναι μια θερμοκρασία που πολλές φορές νομίζουμε ότι θα μας κάνει άμεσα και γρήγορα το σπίτι δροσερό αλλά στην πράξη δεν κερδίζουμε τίποτα! Ο χώρος σας θα κρυώσει και το κλιματιστικό θα λειτουργήσει πολύ περισσότερο, για να πετύχει τη θερμοκρασία που έχετε ορίσει. Η σπατάλη σε ενέργεια και χρήματα είναι μεγάλη, χωρίς κάποιο όφελος. Η ιδανική θερμοκρασία λοιπόν είναι μεταξύ 20-27 βαθμούς κελσίου και φροντίστε η διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία να μην είναι μεγαλύτερη από 10 βαθμούς.

2. Αποφύγετε τον ήλιο
Προστάτεψε τον χώρο σας από την ανεπιθύμητη ηλιοφάνεια. Μπορείτε να κατεβάσετε τις τέντες ή να κλείσετε τα παντζούρια όταν ο ήλιος πέφτει σε ένα δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσετε πως η θερμοκρασία μέσα στον χώρο δεν θα φτάσει στα ίδια υψηλά επίπεδα, όπως αν είχατε τα πάντα ανοιχτά. Όταν έρθει η ώρα να ανάψετε το air condition, αυτό θα χρειαστεί να κάψει λιγότερο, για να πετύχει τη θερμοκρασία που επιθυμείτε.

3. Χρήση με μέτρο!
Δεν χρειάζεται να καίτε το κλιματιστικό συνεχώς. Η αλόγιστη λειτουργία του κλιματιστικού το μόνο που θα καταφέρει είναι να ανεβάσει το λογαριασμό του ρεύματος. Μην αφήνετε λοιπόν το κλιματιστικό να λειτουργεί όταν δεν είστε στο χώρο μόνο και μόνο για να βρείτε το σπίτι δροσερό όταν γυρίσετε. Επίσης αποφύγετε να το χρησιμοποιείτε τις ώρες που η θερμοκρασία είναι σε ζεστά αλλά ανεκτά επίπεδα. Το βράδυ μπορείτε να ορίσετε χρονοδιακόπτη, έτσι ώστε να κλείσει αυτόματα το κλιματιστικό την ώρα που κοιμάστε.

4. Ανανεώνετε συχνά τον αέρα
Για να επιτύχετε την κατάλληλη θερμοκρασία και ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή απόδοση του κλιματιστικού σας θα πρέπει να μην υπάρχουν απώλειες. Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα για να κρυώσει πιο γρήγορα ο χώρος. Μην ξεχνάτε, όμως, πως αυτός είναι ένας κανόνας που θα πρέπει κάποιες φορές να σπάτε: το κλιματιστικό κάνει ανακύκλωση του αέρα που υπάρχει ήδη στον χώρο. Άρα, μετά από την πολύωρη χρήση του air condition, θα πρέπει να ανανεώνετε τον αέρα του χώρου σας.Εχετε λοιπόν ένα παράθυρο ελάχιστα ανοιχτό για να μπαίνει φρέσκος αέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here