Αποβολή: Συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο νομίζεις

Πράγματα ίσως που δε γνωρίζεις για την αποβολή

Είναι πολλές οι γυναίκες που γνωρίζεις, διάσημες ή “κοινές θνητές”, που έχουν βιώσει την εμπειρία της αποβολής. “Επειδή η αποβολή είναι τόσο συνηθισμένη, πρέπει να γνωρίζεις ότι θα μπορούσε να συμβεί και σε σένα”, λέει η Τeresa Berg, M.D., διευθύντρια Μητρικής-Εμβρυακής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Όμαχα. “Και απλά επειδή έχει συμβεί μία φορά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί ξανά ή ότι θα συμβεί σίγουρα”

Μια αποβολή συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο νομίζεις.
‘Ενα μεγάλο ποσοστό των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή η οποία αποκαλείται επίσης “αυτόματη έκτρωση”. Όμως με τα σημερινά σούπερ ευαίσθητα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται από τις πρώτες εβδομάδες, αυτός ο αριθμός μπορεί να αφορά έως και το 40% όλων των κυήσεων!

Η αποβολή συμβαίνει συνήθως νωρίς στην εγκυμοσύνη
Ο ορισμός της αποβολής είναι μία εγκυμοσύνη που διακόπηκε πριν την 20ή εβδομάδα, όμως σχεδόν όλες οι αποβολές συμβαίνουν πριν το ορόσημο της 12ης εβδομάδας.Ο τερματισμός της εγκυμοσύνης μετά την 20η εβδομάδα αναφέρεται συνήθως ως θνησιγένεια.

Μπορεί να μην το ξέρεις ότι έχεις αποβάλει
Μπορεί να αποβάλεις μέσα στις 10 πρώτες μέρες της σύλληψης και να μην γνωρίζεις καν ότι ήσουν έγκυος. Μπορεί να νομίζεις πως είναι απλά η περίοδός σου. Η αιμορραγία είναι συνηθισμένο σύμπτωμα μιας αποβολής, το ίδιο και οι έντονες κράμπες. Αν έχεις κάποιο από αυτά τα δύο συμπτώματα και ξέρεις ότι είσαι έγκυος ενημέρωσε το γιατρό σου ή πήγαινε στα επείγοντα περιστατικά για να αποφύγεις δύο πιθανές επιπλοκές της αποβολής: την αιμορραγία και τη μόλυνση.

Δεν φταίει η μητέρα
Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν εξαιτίας γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τις προλάβεις ή να τις αποτρέψεις. Απλά συμβαίνουν.
Οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποβάλουν
Οι αποβολές γίνονται ακόμη πιο συχνές όσο μεγαλώνουν οι μέλλουσες μητέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο “γερνούν” τα ωάρια, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών.

Μία αποβολή δεν σημαίνει πως θα έχεις κι άλλες
Το 85% των γυναικών που είχαν μια ή δύο αποβολές αποκτούν ένα ή περισσότερα παιδιά. Για την ακρίβεια, οι γιατροί συνήθως δεν ερευνούν τυχόν υποκείμενους λόγους για την αποβολή εκτός κι αν είχες δύο ή περισσότερες.

Είναι φυσιολογικό να πενθείς μετά από μια αποβολή
Συναισθήματα απώλειας είναι συνηθισμένα μετά από μια αποβολή, ακόμη κι αν αυτή συμβεί πολύ νωρίς. Οι γυναίκες μπορεί να αισθανθούν συναισθηματικό δεσμό με την εγκυμοσύνη τους ακόμη και δεν έχουν δει τίποτε στον υπέρηχο και δεν έχουν νιώσει τις κινήσεις του μωρού. Υπάρχει μια διαδικασία θλίψης. Κάποιες γυναίκες έχουν σοβαρή κατάθλιψη και συμπτώματα παρόμοια με της κατάθλιψης ενώ οι μπαμπάδες μπορεί κι αυτοί να πενθούν.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social

2,712ΥποστηρικτέςΚάντε Like
144ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
381ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Πρόσφατα