Διαζύγιο: Πως να ενημερώσετε το παιδί σας και ποιες οι πιθανές αντιδράσεις του

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να πουν στα παιδιά τους ότι σκοπεύουν να χωρίσουν και πως πλέον δεν θα μένουν στο σπίτι όλοι μαζί όπως πριν. Ο λόγος είναι πως τα παιδιά συχνά αντιδρούν με αρνητικότητα, νιώθουν ότι ευθύνονται εκείνα και διαταράσσεται η ψυχική τους υγεία. Ο χωρισμός διαμορφώνει τον χαρακτήρα των παιδιών και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Πως λέω στο παιδί μου για το διαζύγιο;
Δώσε χρόνο στο παιδί σου, λέγοντας του για τον χωρισμό όσο μπορείς πιο νωρίς, ούτως ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί και να καταλάβει την νέα αυτή συνθήκη που πρόκειται να επέλθει.
Άφησε το παιδί σου να νιώσει όπως θέλει να νιώσει, δώστου χώρο να εκφραστεί και δήλωσε του πως θα το ξεπεράσετε μαζί
Μην αφήσεις αμφιβολίες στο παιδί σου να νιώσει ότι φταίει εκείνο, δώστου να καταλάβει πως ο χωρισμός ήταν καθαρά δική σας απόφαση
Πρέπει να γίνει κατανοητό στο παιδί, ότι είναι ελεύθερο να αγαπάει και τους δύο γονείς το ίδιο και πως δεν σημαίνει ότι επειδή οι γονείς χώρισαν θα πρέπει να πάρει το μέρος κάποιου. Καλό θα ήταν από εσάς να αποφεύγεται υπερβολικές αντιδράσεις μπροστά στο παιδί, όπως βωμολοχίες για τον/την πρώην σύζυγο σας. Έτσι το παιδί θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση.
Όλες οι συζητήσεις περί του θέματος καλύτερα να γίνονται σε ήσυχα μέρη, χωρίς αντιπερισπασμούς, για την καλύτερη διαχείριση οποιασδήποτε ακραίας αντίδρασης.
Μιλήστε με έναν ειδικό, σίγουρα εκείνοι ξέρουν πως να διαχειριστούν καλύτερα από τον καθένα μας τέτοιες καταστάσεις
Έχετε στο μυαλό σας ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Έτσι θα μπορέσετε να αποφύγετε αντιδράσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουν καλό στην ψυχοσύνθεση του παιδιού σας.

Ποιες είναι οι πιθανές αντιδράσεις του παιδιού;
Ανάπτυξη διαταραχής άγχους αποχωρισμού. (συμβαίνει συνήθως στα παιδιά ηλικίας 6 με 18 μηνών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας)
Νιώθουν θυμωμένα
Πέφτει σημαντικά η απόδοση τους στο σχολείο
Αλλάζουν οι διατροφικές τους συνήθειες
Αλλάζει η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου
Διαλέγουν μεταξύ των δύο γονέων
Ξεκινούν νωρίς πιο επικίνδυνες καταστάσεις (ποτό, ουσίες, ακόμα και πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα)
Βιώνουν κατάθλιψη
Αποκόβονται κοινωνικά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social

2,687ΥποστηρικτέςΚάντε Like
144ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
383ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Πρόσφατα