Ο απλός κανόνας για την αποστείρωση των βάζων

0
165

Στην Ελλάδα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ποικιλία των λαχανικών και των φρούτων που φυτρώνουν στη γη μας. Καρποί που εκτός από τη καθημερινή χρήση τους στην κουζίνα μας, μπορούν να μετατραπούν σε αρωματικές μαρμελάδες, σε κλασσικά αλλά και πρωτότυπα λικέρ και γλυκά του κουταλιού, αλλά και σε τουρσί ή έτοιμες σάλτσες για τις μακαρονάδες και τα μαγειρευτά μας. Καλοκαίρι και χειμώνα, συλλέγουμε τους καρπούς της φύσης και τους κλείνουμε σε βάζα και μπουκάλια, προσπαθώντας να κλείσουμε μαζί τα αρωματα, τα χρώματα και τις γεύσεις τους.

Για να διατηρήσετε όλα τα παραπάνω σωστά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να τα κλείσετε σε αποστειρωμένα βάζα και μπουκάλια. Υπάρχει ένας απλός κανόνας για να γεμίσετε τα βάζα σας “Ζεστό βάζο-ζεστό περιεχόμενο / Κρύο βάζο-κρύο περιεχόμενο” και ο τρόπος για να τα αποστειρώσετε είναι πολύ απλός.

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150oC στις αντιστάσεις. Πλύνετε με ζεστό νερό, σαπούνι & σόδα τα βάζα/μπουκάλια και τα καπάκια τους. Σκουπίστε με καθαρή πετσέτα.

2. Τοποθετήστε τα μπουκάλια & τα καπάκια ανάποδα πάνω στη σχάρα, αφού στρώσετε μια καθαρή πετσέτα. Αφήστε τα 30′ για βάζα που χωράνε μέχρι 2 κιλά και 45 λεπτά αν χωράνε μέχρι 5 κιλά.

3. Αν η παρασκευή σας είναι ζεστή , βγάλτε τα από το φούρνο και γεμίστε τα (κρατώντας τα με μια πετσέτα), αφήνοντας ένα δάχτυλο περιθώριο από το χείλος. Αν η παρασκευή σας είναι κρύα, βγάλτε τα από το φούρνο, τοποθετήστε τα ανάποδα σε καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να κρυώσουν καλά πριν τα γεμίσετε μέχρι πάνω.

4. Κλείστε σφιχτά, γυρίστε τα ανάποδα και αφήστε τα για 8 ώρες.

5. Διατηρήστε για 1 χρόνο σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Μόλις τα ανοίξετε, διατηρήστε για 1 μήνα στο ψυγείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here