Ποιες δουλειές του σπιτιού πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

0
260

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε καθαρό σπίτι σας. Όπως και με πολλές άλλες δραστηριότητες, σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να προσαρμόσετε τα όσα κάνετε στην κατάστασή σας. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγετε ακόμη και μερικές απλές δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καθώς μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, τόσο για εσάς όσο και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο σας.

Δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε:

Τα καθαριστικά από σκληρές χημικές ουσίες: Προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αναθυμιάσεις επιβλαβείς για την εγκυμοσύνη σας. Εάν πρέπει να αντιμετωπίσετε βρώμικους φούρνους και τουαλέτες ενώ είστε έγκυος, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις. Φτιάξτε τα δικά σας καθαριστικά από φυσικές πρώτες ύλες όπως λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα, λεμόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό και ακίνδυνο.

Να μην σηκώνετε βάρος: Προσπαθήστε να μην σηκώνετε βαριές τσάντες με ψώνια από το σούπερ μάρκετ ή έπιπλα μέσα στο σπίτι. Όσο πιο μεγάλη είναι η κοιλιά σας τόσο πιο πολύ επιβαρύνεται το κάτω μέρος της πλάτης σας και ο τραυματισμός της πλάτης είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε. Ζητήστε από τον σύζυγο, τα μεγαλύτερα παιδιά, φίλους ή συγγενείς να σας βοηθήσουν. Ακόμη κι αν θέλετε να σηκώσετε κάποιο μικρό βάρος, θυμηθείτε να μη σκύψετε, αλλά να κάνετε βαθύ κάθισμα.

Να μην καθαρίζετε τα απορρίμματα των κατοικίδιων: Ο καθαρισμός των απορριμμάτων της γάτας ή το πλύσιμο του σκύλου μπορεί να σας εκθέσουν σε παράσιτα και μικρόβια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα έμβρυο είναι η τοξοπλάσμωση, μια μόλυνση που μεταδίδεται από ένα παράσιτο που ζει στα κόπρανα της γάτας. Εάν παρ’ όλα αυτά δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις δουλειές φροντίστε τουλάχιστον να φοράτε γάντια και να πλένετε τα χέρια σας αμέσως μετά.

Να μην ανεβαίνετε σε σκάλες: Προσπαθήστε να μην κάνετε δουλειές που απαιτούν αναρρίχηση ή ισορροπία σε καρέκλες ή σκάλες, όπως το να καθαρίζετε τις κουρτίνες ή τους ανεμιστήρες οροφής. Οι έγκυες γυναίκες είναι ευάλωτες στις πτώσεις και ο αντίκτυπος μπορεί να είναι επικίνδυνος. Μην στέκεστε σε τραπέζια, σκαμνιά ή ακόμα και χαμηλά σκαλοπάτια.

Μικρές συμβουλές:

Σφουγγάρισμα και σκούπισμα: Ενώ αυτές οι δραστηριότητες είναι εντάξει σε λογική συχνότητα, μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο της πλάτης και της μέσης σας. Κάθε φορά που σκουπίζετε και σφουγγαρίζετε κάνετε συχνά διαλείμματα για να ξεκουραστείτε.

Καθαρισμός παραθύρων: Να είστε προσεκτικές κατά τον καθαρισμό των παραθύρων επειδή είναι εύκολο να γλιστρήσετε και να πέσετε. Αποφύγετε σκληρά καθαριστικά τζαμιών, χρησιμοποιήστε φυσικά καθαριστικά που θα φτιάξετε μόνες σας.

Πλύσιμο πιάτων: Θυμηθείτε να φοράτε γάντια επειδή το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα: Όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα, φροντίζετε να κάνετε διαλείμματα και προσπαθήστε να μην αλλάξετε το φίλτρο ενώ είστε έγκυος. Το φίλτρο περιέχει σκόνες και τρίχες που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια και τους πνεύμονες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ