Φυσιολογικός τοκετός-Καισαρική τομή.Τα υπέρ και τα κατά.

0
160

Αρχικός στόχος σε κάθε εγκυμοσύνη είναι ο φυσιολογικός τοκετός, ο οποίος προσφέρει το πλεονέκτημα της γρήγορης ανάρρωσης της γυναίκας, αρκεί, βέβαια να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας για τη μητέρα και το παιδί.

Ένας τοκετός θεωρείται φυσιολογικός όταν το νεογνό γεννιέται από τον κόλπο της µητέρας του (όχι µε καισαρική τοµή) και υπάρχουν παρεμβάσεις από τον γυναικολόγο μαιευτήρα.

Τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού:
Για την μητέρα:

Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
Ταχύτερη ανάρρωση/αποκατάσταση.
Ενεργός ρόλος της μητέρας στο τοκετό.
Λιγότερος μεταγεννητικός πόνος.
Αύξηση της αυτοπεποίθησης σας ότι τα καταφέρατε.

Για το έμβρυο:

Ο κολπικός τοκετός βοηθά το μωρό να έρθει στον κόσμο όταν αυτό είναι έτοιμο και όταν πια έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση και η ανάπτυξή του.

Τα μειονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού:
Η κολπική γέννηση εξαρτάται περισσότερο από το σώμα της μητέρας, έτσι ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος για να προγραμματίσει κανείς τον τοκετό και τη γέννα. Κατά συνέπεια, η μητέρα μπορεί να αισθανθεί περισσότερο άγχος και ανασφάλεια. Ο φυσιολογικός τοκετός αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ακράτειας για τη μητέρα, καθώς και τα σεξουαλικά προβλήματα κατά τους πρώτους (λίγους) μήνες μετά την γέννηση. Για το μωρό, αντίστοιχα, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού κατά τη γέννηση.

Τοκετός με Καισαρική τομή
Αν και μερικές δεκαετίες πίσω ο κολπικός τοκετός αποτελούσε μοναδική επιλογή, η εξέλιξη της ιατρικές μας έδωσε την δυνατότητα της καισαρικής τομής. Σύμφωνα με την οποία η διαδικασία της γέννησης ενός κυήματος γίνεται δια μέσω των κοιλιακών τοιχωμάτων της εγκύου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν αναφορές σε καισαρικές τομές στην Αίγυπτο χρονολογούμενες από το 3000 π.χ. Στην μυθολογία αναφέρεται η γέννηση του Δία από τον μηρό του Κρόνου με τομή!

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, όπου τις τρεις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητά της παρουσίασε ανοδική τάση. Οι λόγοι ποικίλουν με σημαντικότερο τη συμβουλή του μαιευτήρα όταν θεωρεί ότι ο φυσιολογικός τοκετός δε θα εξελιχθεί ομαλά, αλλά και την απαίτηση των γονέων για υγιή νεογνά και γυναίκες, χωρίς προβλήματα καθώς έχει αυξηθεί η ηλικία που τα ζευγάρια αποκτούν το πρώτο τους παιδί και έχει μειωθεί ο αριθμός παιδιών που αποκτούν συνολικά.

Γίνεται επιτακτική η χρήση της σε κάποιες περιπτώσεις όπως:

Όταν έχουμε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.
Όταν έχουμε δίδυμα ή τρίδυμα.
Όταν υπάρχουν προβλήματα στον πλακούντα ή προηγούμενες καισαρικές
Όταν υπάρχει πραγματική δυσκολία διόδου του παιδιού από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας (π.χ όταν υπάρχει πραγματική δυσαναλογία του μεγέθους του κεφαλιού του παιδιού και της λεκάνης της γυναίκας).
Σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε επιπλοκή κατά τη διάρκεια της γέννας.(υπέρταση, διαβήτης κύησης, καρδιοπάθειες, κ.α)

Πλεονεκτήματα καισαρικής τομής:

Είναι πιο γρήγορη από τον φυσιολογικό τοκετό.
Μπορεί να είναι προγραμματισμένη προκαλώντας λιγότερο άγχος από την άγνωστη έναρξη του τοκετού.
Όταν γίνεται με επισκληρίδιο νάρκωση η μητέρα βλέπει και κρατάει το μωρό της αμέσως μετά την γέννηση όπως με τον φυσιολογικό τοκετό.
Είναι πιο ασφαλής για το έμβρυο στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Δεν προκαλεί βλάβες στον κόλπο και το περίνεο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ζωή της γυναίκας στο μέλλον (σεξουαλική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων, πρόπτωση μήτρας).
Στα κύρια πλεονεκτήματα της καισαρικής τομής για το νεογνό είναι η μείωση του κινδύνου για νεογνική ασφυξία-εγκεφαλοπάθεια, ενδοκρανιακή αιμορραγία, βλάβη βραχιόνιου πλέγματος ή προσωπικού νεύρου.

Μειονεκτήματα καισαρικής τομής:

Είναι μια χειρουργική επέμβαση.
Ο χρόνος ανάρρωσης είναι μεγαλύτερος. Υπάρχει πόνος, αν και με την επισκληρίδιο αναισθησία έχει μειωθεί αισθητά.
Υπάρχουν οροί και καθετήρας τουλάχιστον για το πρώτο 24ώρο.

Σε κάθε περίπτωση, το mamafagito.gr σας συμβουλεύει να συζητήσετε με τον μαιευτήρα σας για τον τρόπο με τον οποίο θα φέρετε στον κόσμο το παιδί σας. Ο μαιευτήρας θα σας οδηγήσει στη σωστή απόφαση για ένα τοκετό ασφαλή και ένα μωρό υγιές!

Σας ευχόμαστε υγιή και χαρούμενα μωρά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here