Κορωνοϊός.Απειλή για την εγκυμοσύνη;

0
159

Τι είναι ο κορωνοϊός;
Ο κορωνοϊός (ή κοροναϊός ή κορονοϊός) της Γουχάν (SARS-CoV-2) είναι ένα στέλεχος της οικογένειας των κορωνοϊών. Οι περισσότεροι κορωνοϊοί επιβιώνουν αποκλειστικά στα ζώα, αλλά οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περίπου 7 στελέχη τα οποία είναι ικανά να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι ο SARS-CoV-2, το επίσημο όνομα του νέου αυτού κορωνοϊού. Παρομοίως μεταφέρθηκαν στον άνθρωπο ο SARS το 2002 και ο MERS το 2012.

Τι σημαίνει SARS-CoV-2 και τι σημαίνει COVID-19;
SARS-CoV-2 είναι το όνομα του ιού (πριν το επίσημο όνομα αυτό, γνωρίζαμε τον ιό με τις ονομασίες “Νέος κορωνοϊός” ή “Κορωνοϊός της Γουχάν”).

COVID-19 είναι η ασθένεια που ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί. Όπως για παράδειγμα ο ιός HIV προκαλεί την ασθένεια AIDS.

Οι έγκυες πρέπει να ανησυχούν;

Όχι περισσότερο από την ανησυχία που υπήρχε μέχρι τώρα για κάθε τύπου ασθένεια, όπως για παράδειγμα τη γρίπη. Για την COVID-19, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγουν ξεκάθαρα συμπεράσματα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι επειδή στις έγκυες το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μερικώς καταπιεσμένο, είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιου τύπου ασθένειες και άρα θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

Περνάει η ασθένεια στο έμβρυο;

Είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αλλά εμπειρικά, τα ελάχιστα κρούσματα εγκύων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό δεν τον έχουν μεταδώσει στο αγέννητο παιδί τους. Στις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις όπου έγκυες γυναίκες νοσούν από COVID-19, ο ιός δεν ανιχνεύτηκε ούτε στο αμνιακό υγρό ούτε στο μητρικό γάλα.

Η ασθένεια μεταδίδεται με το θηλασμό;

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του μητρικού γάλακτος. Σε περιορισμένες αναφορές γυναικών που θηλάζουν ενώ έχουν μολυνθεί με SARS-CoV, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, ανιχνεύθηκαν αντισώματα κατά του SARS-CoV σε τουλάχιστον ένα δείγμα.

Τί πρέπει να προσέχουν οι έγκυες;

Δεν πρέπει να επικρατεί πανικός.Πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες υγιεινής, με πολύ σημαντικό το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και την αποφυγή του αγγίγματος του προσώπου.Δηλαδή ότι ακριβώς προσέχαμε και πριν τον κορωνοϊό.Εφόσον κάποια έγκυος παρατηρήσει κάποια από τα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here